Hmyz na talíři – nová evropská legislativa nám rozšíří obzory

Hmyz na talíři – nová evropská legislativa nám rozšíří obzory

Pokud jste chtěli experimentovat a ochutnat třeba hmyz, museli jste se vydat na food festivaly. Po aktuální novele EU už to bude o něco jednodušší.

 

 


Patříte i vy k těm labužníkům, kteří si tu a tam rádi pochutnají na něčem krajně nezvyklém? Máme na mysli třeba takový hmyzí hamburger. Nebo že jste ještě nic takového neměli šanci vyzkoušet? Blýská se vám na slibnější zítřky.

Evropská unie aktuálně povolila používání hmyzu v pokrmech a potravinách, i když ještě donedávna u nás byla povolena čistě jen degustace těchto pochoutek.

Evropská legislativa hmyz nově eviduje jako tzv. „nové potraviny“. Jedlých druhů hmyzu je přitom na neuvěřitelné 2 tisícovky. Z nové legislativy mají radost zejména chovatelé hmyzu, kterým se značně rozšíří trh.

Zastánci jedení hmyzu nejčastěji argumentují tím, že se jedná o ne tolik rozšířený zdroj speciálních bílkovin, které by jednou mohly zcela nahradit masné produkty, na které je naše společnost navyklá.

V některých zemích se jedná o velmi oblíbené pokrmy a na různé rolky a taštičky dochucené právě hmyzem zde řada lidí nedá dopustit. Rovněž turisté rádi testují své mantinely a většinou se shodují na tom, že je nový zážitek docela mile překvapil.

A jak to máte právě vy? Dovedete si představit, že byste si v restauraci objednali nějakou hmyzí pochoutku?

Proč je mouka z cvrčků ekologická? Pusť si video v anglickém jazyce:

Jednoduše proto, protože k produkci cvrčků nejsou používany žádné antibiotika ani růstové faktory a hlavně cvrčci mohou být krmeni potravinovým odpadem – odpověď na otázku tedy je:  cvrčci mohou být krmeni potravinovým odpadem

Tento trend s hmyzem není už jen v restauracích, ale kluci z VŠE v Praze se rozhodli vytáhnout na StartUp s produktem proteinových tyčinek z cvrčků a produkt se jim velice daří, hlavně v klientele co chtějí změnit způsob stravování, celý článek najdete zde: Proteinové tyčinky SENS bar

V našem kraji jsme měli zatím možnost hmyzí menu ochutnat pouze na Garden Food Festival a ani letos určitě nebudou chybět. Žádná zlinská restaurace zatím přímo hmyz do svého stálého jídelního lístku nezařadila.

Garden Food Festival Rožnov pod Radhoštěm 30.6 – 1.7.2018

Garden Food Festival Zlín 1. - 2.9. 2018

5 důvodů, proč jíst cvrččí mouku! najdete v partnerském webu zde.

 


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie