GastroRekordy: Velikonoční NEJ

GastroRekordy: Velikonoční NEJ


Letošní Velikonoce jsou už sice za námi, my se k nim ale ještě vrátíme v dalším pokračování našeho seriálu o gastronomických rekordech. Tentokrát se zaměříme právě na rekordy velikonoční.

V České knize rekordů najdete samostatnou kapitolu, která se věnuje Velikonocům. V ní se můžete dočíst i o několika zajímavých rekordech z oblasti vaření, pečení a jídla. Tady jsou:

Největší mazanec v ČR upekli mistři pekařští z pelhřimovské pekárny Adélka. Jeho průměr činil rekordních 70 cm a jeho hmotnost byla 26 kg.

Unikátní obří vajíčko zase vytvořili lidé z pražské nákupní galerie Myslbek. Jednalo se o maxi kraslici potaženou čokoládou, která měla na výšku neuvěřitelných 152 cm. Základem tohoto „vajíčka“ byla mohutná kovová konstrukce, kterou pak cukráři Tomi Reida a Peter Sipos kompletně potáhli čokoládou. Té bylo potřeba 12 kg, krom toho byla kraslice ještě ozdobena třemi sty pralinkami.

K Velikonocům neodmyslitelně patří vajíčka. A i o těch najdeme řadu zmínek v České knize rekordů. Dáte si s chutí vejce natvrdo, nebo radši vajíčka míchaná? To rekordman Miroslav Helebrand z Otína je má nejraději syrová. Na festivalu Pelhřimov – město rekordů dokázal vypít neuvěřitelných 100 syrových vajec, a to za necelých 10 minut. V rámci dalšího pokusu pak vypil za ani ne čtvrtminutku i jedno vejce pštrosí. Pokud nemáte podobné neobvyklé choutky jako on, tyto rekordy se raději překonat nepokoušejte.

Ale raději pryč od syrových vajec k něčemu chutnějšímu. V Českých Budějovicích vznikla o Velikonocích obří velikonoční sekaná, kterou si pro své návštěvníky připravilo zdejší IGY Centrum. Sekaná byla takřka 20 m dlouhá a vážila nepředstavitelných 216 kg. Na její výrobu bylo použito vepřové maso, uzená plec, hovězí maso, žemle, voda, nasekaný pórek a koření – vše v nadměrných dávkách.

 

Článek pro GastroZlín vytvořil pokladní systémy – MůjProfirest.cz


 


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie