Dalibor blábolí o ostružinách

Dalibor blábolí o ostružinách

S pátkem přichází další díl mého blábolení, máme tady sezónu dozrávání ostružin, a tak jsem si na dnešek vybral právě ty. Jsou totiž nejen skvělým skloubením sladkokyselé chuti, ale i perfektním zdrojem vitamínů.


Ostružiny jsou svým způsobem ségry malin, obě tyhle krásky jsou z ostružiníku, kterého je přes 330 druhů po celém světě. 

Blahodárný vliv ostružin na naše zdraví byl zaznamenán již ve 20. století, kdy byl sbírám především pro léčebné účely. Díky svému vysokému antioxidačnímu účinku byly později zařazeny do klasického jídelníčku všech těch, kteří chtěli být preventivně chráněni před toxiny. Ve farmacii se ale pořád hojně využívá, jelikož zlepšuje chuť jinak ne moc dobrých léků.

A o všechno tak super v nich vlastně je? Kromě zmíněných antioxidantů obsahují i vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, karoten, draslík a bioflavonoidy. A čím mají plody sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují. A zdraví prospěšné nejsou jen samotné plody, ale i listy ostružiníku, které se dají použít k léčbě zánětů, krvácení močových a trávících ústrojí. Pokud si z listé uděláte kloktadlo, můžete jej použít pro léčbu aft a zánětů v ústech či krku. Čaj je zase skvělý na angíny, nachlazení i zápalu plic.

Dalšími benefity je urychlování hojení ran, zmírňování menstruačních boletí, zvýšení prokrvení při porukách erekce.

Pokud si myslíte, že to nejlepší je mít ostružiny pěkně na zahrádce, vyvedu vás z omylu. Podle odborníků je totiž nejlepší je sbírat v lese z planě rostoucích keřů.

A teď pěkně do kuchyně, kde mají ostružiny také báječné využití.

Když pomineme klasiku, a to sladké pokrmy a především koláče a buchty, hodí se totiž například i jako omáčka ke grilovanému masu – od drůbeže po zvěřinu.

Pokud jste milovníky domácích sirupů, džemů atd., ostružiny se výborně hodí i k tomuhle zpracování. Ovšem za mě jsou nejlepší čerstvé – do tvarohu, jogurtu nebo třeba smoothie.

Ostružiny jsou letní ovoce a tak přidám i recept na letní variantu ještě více letního drinku.

Ostružinové mojito
Potřebujete:

4 lžičky hnědého cukru

2 limetky

grenadinový sirup

hrst ostružin

několik lístků máty

ledovou tříšť nebo led

perlivou minerálku

Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou. Milovníci alkoholu můžou přidat bílý rum. Na zdraví!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)