Barmanské okénko: Rum a vše o něm

Barmanské okénko: Rum a vše o něm

Rum, co první se vám vybaví? Havana? Nebo snad Diplomatico či Zacapa? Není zde žádná špatná odpověď (snad kromě Božkovu teda). Rum je také častou přísadou známých a oblíbených drinků. Jakých? To se dozvíte po přečtení. A stejně, jako jsme mysleli na milovníky whisky/whiskey, budeme myslet na milovníky rumu, už 26.3. totiž proběhne řízená degustace rumů v Infinity Coffee & Coctail baru ve Zlíně.

Rum je především destilát z cukrové třtiny, destilovaný buď přímo ze zkvašené šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, případně třtinového sirupu.

Má jedno základní pravidlo, které platí pro všechny – základní surovinou musí být 100 % cukrová třtina. Drtivá většina rumů zrála v sudech a do lahví se dostala jako směs.

Na rozdíl od whiskey neexistují u rumu téměř žádná jednotná pravidla či striktní předpisy.

TYPY

Podle suroviny – z cukrové třtiny nebo melasy
Podle fermentace – spontánní kvašení v otevřených kádích nebo řízené kvašení v uzavřených tancích
Podle destilace – pot still (kotlíková) nebo column still (kontinuální)
Podle zrání – nestařené a stařené
Podle míchání – blended, single barrel, solera
Podle stylu – americké (kolonální), kubánské a portorické, francouzské, jamajské, guyanské, naval/navy, španělské
Podle příchuti – kořeněné (spiced) a ovocné
Podle alkoholu – regular (35-45 %), strong (do 75 %), overproof (nad 75 %), rumové likéry
Podle barvy – bílé, zlaté, tmavé atd.
Podle marketingu – premium, super či ultra premium, reserve, special reserve, family reserve

MIXIOLOGIE

Rum a koktejly patří neodmyslitelně k sobě, a to nejen dnes. Zásadním mezníkem pro uplatnění rumu za barem byla paradoxně americká prohibice, Američané místo abstinence začali pít více a blízkost Kuby napomohla vzniku zlaté éry rumových koktejlů.

Jako základ nesmí chybět známé Cuba Libre (rum, cola, limeta), Mojito (rum, máta, limeta, třtinový cukr, soda), Daiquiri (rum, limetová šťáva, cukrový sirup), Strawberry Daiquiri – frozen (rum, limetová šťáva, jahody, jahodový sirup, ledová tříšť), Piña Colada (rum, kokosový sirup, ananasový džus, smetana), Hemingway Special (rum, grapefruitová a limetová šťáva, maraschino).

SERVIS

Ve způsobu podávání není příliš nejasností. Konzument požádá o čistý rum, kvalitní a vyzrálý se podává v pokojové teplotě do sklenky na nožce. Bílé rumy mohou být chlazené nebo podávané v tumbleru on the rocks.

ZAJÍMAVOSTI

U nás máme ve zvyku hodnotit rumy podle jejich barvy, což je velmi ošemetné. Heslo „čím tmavší, tím lepší“ totiž není zcela vhodné. Důležité je věnovat pozornost etiketám lahví. Leckterý tmavý rum se totiž délkou zrání může přiblížit k těm bílým.


Sdílejte tento článek:

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)