Barmanské okénko: Rum a vše o něm
Rum, co první se vám vybaví? Havana? Nebo snad Diplomatico či Zacapa? Není zde žádná špatná odpověď (snad kromě Božkovu teda). Rum je také častou přísadou známých a oblíbených drinků. Jakých? To se dozvíte po přečtení. A stejně, jako jsme mysleli na milovníky whisky/whiskey, budeme myslet na milovníky rumu, už 26.3. totiž proběhne řízená degustace rumů v Infinity Coffee & Coctail baru ve Zlíně.
Popis
Rum je především destilát z cukrové třtiny, destilovaný buď přímo ze zkvašené šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, případně třtinového sirupu.
Má jedno základní pravidlo, které platí pro všechny – základní surovinou musí být 100 % cukrová třtina. Drtivá většina rumů zrála v sudech a do lahví se dostala jako směs.
Na rozdíl od whiskey neexistují u rumu téměř žádná jednotná pravidla či striktní předpisy.
TYPY
Podle suroviny – z cukrové třtiny nebo melasy
Podle fermentace – spontánní kvašení v otevřených kádích nebo řízené kvašení v uzavřených tancích
Podle destilace – pot still (kotlíková) nebo column still (kontinuální)
Podle zrání – nestařené a stařené
Podle míchání – blended, single barrel, solera
Podle stylu – americké (kolonální), kubánské a portorické, francouzské, jamajské, guyanské, naval/navy, španělské
Podle příchuti – kořeněné (spiced) a ovocné
Podle alkoholu – regular (35-45 %), strong (do 75 %), overproof (nad 75 %), rumové likéry
Podle barvy – bílé, zlaté, tmavé atd.
Podle marketingu – premium, super či ultra premium, reserve, special reserve, family reserve
MIXIOLOGIE
Rum a koktejly patří neodmyslitelně k sobě, a to nejen dnes. Zásadním mezníkem pro uplatnění rumu za barem byla paradoxně americká prohibice, Američané místo abstinence začali pít více a blízkost Kuby napomohla vzniku zlaté éry rumových koktejlů.
Jako základ nesmí chybět známé Cuba Libre (rum, cola, limeta), Mojito (rum, máta, limeta, třtinový cukr, soda), Daiquiri (rum, limetová šťáva, cukrový sirup), Strawberry Daiquiri – frozen (rum, limetová šťáva, jahody, jahodový sirup, ledová tříšť), Piña Colada (rum, kokosový sirup, ananasový džus, smetana), Hemingway Special (rum, grapefruitová a limetová šťáva, maraschino).
SERVIS
Ve způsobu podávání není příliš nejasností. Konzument požádá o čistý rum, kvalitní a vyzrálý se podává v pokojové teplotě do sklenky na nožce. Bílé rumy mohou být chlazené nebo podávané v tumbleru on the rocks.
ZAJÍMAVOSTI
U nás máme ve zvyku hodnotit rumy podle jejich barvy, což je velmi ošemetné. Heslo „čím tmavší, tím lepší“ totiž není zcela vhodné. Důležité je věnovat pozornost etiketám lahví. Leckterý tmavý rum se totiž délkou zrání může přiblížit k těm bílým.
Moderní mixologie
V dnešní době je hodně rozmohlá “Tiki” koktejlová kultůra, proto jsme si pro Vás nachystali klasický Tiky koktejl na bázi tmavého a bílého rumu v kombinaci s Cointreau a ananasovým džusem.
koktejl pro Gastro Zlín namíchal bar Infinity coffee & cocktail bar, tento koktejl si můžete vychutnat každý den, protože je součástí stále koktejlového lístku.
Tento recept přidat Denisa - redakce Gastro Zlín
Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera

Burger Street Festival opět ve Zlíně

Magazín Víkend na návštěvě v Jedním tahem

Světový den koktejlů

Na kus řeči s Markétou Hrubešovou

Blábolení o chřestu

Mezinárodní den pizzy

Chutě exotiky na dosah aneb ovoce z Afriky ve Zlíně
Fotogalerie



Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.