Rozhovor: Znáte rodinnou Farmu Rudimov? Vyzpovídali jsme jejího majitele

 12. 09. 2018  Gastro Zlín

Rozhovor: Znáte rodinnou Farmu Rudimov? Vyzpovídali jsme jejího majitele

Ekologickou rodinnou Farmu Rudimov najdete v malebném mikroregionu Luhačovské zálesí – 190 hektarů luk a pastvin leží na samotném úpatí Bílých Karpat. Její historie se začala psát už v roce 2003 a dnes na ní chovají ovce masného plemene Romney Marsh (Kent) a krávy plemene Aberdeen Angus.


Při práci tady pomáhají vycvičené border kolie a vše je jako z pohádky. Vedení farmy razí jasnou společnou filosofii – zvířata žijí v přirozeném prostředí – bez zbytečného stresu nebo dokrmování modifikovanými krmivy.

V roce 2014 tady vybudovali certifikovanou bourárnu a zpracovnu masa Masozluky.cz. Maso se zde ručně bourá a dále zpracovává. Alfou a omegou je přitom metoda Dry Aging (staření masa postupem suchého zrání). To probíhá nejméně 21 dní a týká se asi dvouletých jalovic nebo asi půl ročních jehňat. Chuť masa tím získá na neuvěřitelné lahodnosti. Nám to nedalo a museli jsme vyzpovídat farmáře samotného.

Jak jste se k farmaření vůbec dostal? Byl to váš dětský sen, nebo v tom sehrála roli nějaká zásadní událost?

Farmařím celkem 14 let. V Rudimově jsem byl na původně na festivalu. Nelíbil se mi způsob obdělávání místní půdy. Za pomocí rodičů jsem tady nakonec rozjel vlastní farmu.

Inspiroval jste se nějakým projektem u nás nebo někde v zahraničí?

Ano, konkrétně chovem ovcí a stylem farmaření z Austrálie a Nového Zélandu.

Jaká zvířata chováte a co všechno pěstujete?

Chovám jehněčí a hovězí, zhruba 25 % představuje vlastní produkce, zbytek se chová v jiných částech valašského regionu a já si je chodím kontrolovat. Základ mého podnikání je v chovu plemenných zvířat a produkci masa na porážku. Co se týče půdy, nepěstuji nic. Zdejší okolí k tomu není úplně ideální.

Na farmě pracuje celá rodina, nebo jste na to sám? Kolik máte zaměstnanců?

Na farmě pracují 2 lidé, ve zpracování masa potom dalších 7. Jinak to záleží podle sezonnosti, když jsou zrovna senoseče, povoláme další pomocníky nebo dobrovolníky.

Kam své produkty prodáváte?

Mimo Zlínský kraj je to například michelinská restaurace FIELD v Praze. Dále podniky jako Grand Cru, NOSTRESS a další. Nechybí ani olomoucká Entree a v našich končinách třeba Lanterna, Uno, U Johana, La Villa, Bůrger, Fit Foodie. Naše produkty můžete najít také v obchůdcích, jako jsou Dary Kraje. Spousta zákazníka si ale jezdí nakoupit přímo k nám.

Jaký je váš názor na bio a ekologické certifikace?

Od samotného založení farmy jedeme v eko  systému, sdílíme tuto filozofii hospodářství a snažíme se o dlouhodobou udržitelnost venkova s využíváním zdejších zdrojů.

Co dotace z Evropské unie? Jsou pro vás dostačující nebo dokonce nějakým způsobem motivující?

Bez nich to určitě nejde, pro malé farmy jsou bohužel ale spíše demotivační. Jsou totiž nastaveny tak, že většinou dokážou vydělat jen ty velké farmy.

Konzumujete své maso i vy sami?

Spíš než steak, tak raději upřednostníme naši paštiku nebo klobásu ve formě studené večeře. 

 

Poslední dobou vzrůstá obliba farmářských trhů. Lidé mají chuť nakupovat produkty z blízkého okolí. Jezdíte prodávat produkty i na tyto akce?

Na farmářské trhy již nejezdíme, pouze se účastníme specializovaných akcí – gastrofestivalů nebo třeba vánočních jarmarků. Tam z našeho masa přímo vaříme a lidé mají rovnou možnost nakoupit.

Plánujete aktuálně nějaké novinky?

Ano, plánujeme otevřít takzvané friendly jatka, což bude pomoc malým chovatelům z okolí. Chceme pomoci přinést vůbec nejdostupnější možnost pro zpracování jejich vlastních chovů. 

 


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie