Rozhovor: koncept Na špagety & Co. Donut?

 11. 10. 2018  Gastro Zlín

Rozhovor: koncept Na špagety & Co. Donut?

Tentokrát jsme vyzpovídali zakladatele populárního bistra NaŠpagety. Koncept pracuje s klasickou doménou italské kuchyně, přesto ale přináší něco nového. A to nemluvě o vynikajících donutech.


Váš koncept „take away“ bistra v rovnováze sladkých a slaných dobrot je dost originální. Byl to od začátku plán nebo spíš postupný vývoj? 

Dobrý den. Koncept byl v přípravě téměř 5 let. V plánu byl vždy bistro koncept „take away“ i s postupným rozvojem a budování našich značek.
Primárně s nabídkou „špaget“ a opozičně k nim taky mít nějaké nevšední sladkosti. Hledali jsme, co bude ideální, zkoušeli, vzdělávali se a nakonec po 2leté přípravě padla naše volba právě na donuty! Ty jsou pro některé zákazníky nové, ale také populární a ve Zlíně nebyly.
A tak je teď vyrábíme s láskou i poctivou péčí! Nejlepší donuty máme první ve Zlíně a spolu s tím taky i nejlepší špagety!  ☺

Neznalec by mohl namítnout, že donut je prostě taková lepší kobliha. Je to věda? Co dělá dobrý donut? 

Dle nás je Donut shodný s českou koblihou asi jen do té míry, že může mít stejný název, tedy kobliha. 

Je tady odlišnost použitých směsí surovin, technologií přípravy, u smažení a následně především svou chutí. Určitě to není jen tak snadné, aby donuty byly nadýchané, vláčné a měli chuťově vyvážené těsto a přitom nebyly plné mastnoty. Důležitá je chuťová stálost, aby s jistotou zákazník věděl, že donuty budou každý den stejné takové jaké je má rád. Na to vše velmi dbáme.  

Vaše donuty jsou hodně nápadité. Kdo je vymýšlí?
Máme celkově výborný páteřní team šikovných lidí. Podařilo se nám pečlivě sestavit bezva partu, která si „sedla“ a za to jsme obrovsky rádi. Druhy inspirativně vymýšlí naše skvělá cukrářka. Snaží se v typech reflektovat i aktuálnost období. Např. přes léto se dělaly donuty v letním stylu - odlehčené ovocné jakožto „Summer Vibes“, v souvislosti s novým školním rokem byly týden v nabídce donuty „Školáček“ ve variantě pro holky i pro kluky. A třeba pro malé i velké fotbalisty či hokejisty tady je náš fešák žlutomodrý „Zlínáček“. Též děláme i zakázkové mini donuty ve formě „lízátek“ pro oslavy, se zamilovanými vzkazy nebo třeba i zlatě vyzdobené na svatbu. 

Především jsou ale hodně syté. Je to tím, že na tenhle typ sladkostí u nás nejsme příliš zvyklí?
Toto je individuální, ale jeden nikdy nestačí! ☺ Byla tu zákaznice, která vzala dětem krabici čtyř kousků domů, ale rozhodla se ochutnat už v autě.  Za chvíli byla zpět v bistru s velice provinilým výrazem, že nemohla přestat jíst a všechny je doslova „sežrala“ a kupovala znovu krabici! ☺  Někdo sní jeden a už nemůže, a pak někdo zase klidně dá celou krabici se čtyřmi kousky. 

Špagety z 100% italských surovin. Kde nakupujete?

Na suroviny extrémně dbáme, je to naše základní filozofie vařit poctivě dle originálních receptur! Žádné nesmyslné náhražky nebo upravování přípravy tzv. „levně po česku“ nemají u nás místo!  Dáváme si záležet na výběru, aby byly ve výborné a v originální italské kvalitě! To je základní podstata chuti dobrého i zdravého jídla! V podstatě jsme si našli skvělého primárního italského partnera, který nám dodává suroviny přímo z Itálie, vyrobené pro italský trh a to je na kvalitě znát. A z našich špaget-omáček jsou nadšení i naši zákazníci z italské komunity ve Zlíně, což je ten nejlepší test! Nesmíme zapomenout na pečlivou práci a zručnost našeho šéf kuchaře i všech dalších v kuchyni za což jim děkujeme! 

Na kterou pochoutku jsou u vás největší fronty? Jsou lidé spíše fanoušky klasiky nebo rádi zkusí něco nového? 
Jednoznačně doslova fičák jsou naše špagety „Formaggio Gorgonzola“! Omáčku totiž připravujeme nekompromisně z originálních sýrů Gorgonzola a Ricotta s italskou ochrannou známkou D.O.P. („chráněné označení původu“) a z lahodné italské smetany. Takové výrobky musí splnit ty nejpřísnější kvalitativní podmínky pro spotřebitele a jsou tak zárukou s nejvyšší možnou garancí. 

Zákazníci většinou vyhledávají klasiku, kterou si myslí, že znají. Ale je dost i těch, kteří si nechají poradit, učí se a zkoušejí i další varianty nejen špaget. Takto třeba taky našlo hodně zákazníků oblibu v sendvičích, námi vyráběných do jemného žitného „tostato“ semínkového chlebu. Vždyť ono je tolik skvělých prověřených receptů, tak proč neobjevovat další variace italských chutí! Nebojme se toho, dobré jídlo přeci patří k radostem života a je rozkoší, pokud je i kvalitní! A věříme, že následně zákazníci vůbec nelitují. Což víme z jejich zpětné vazby, která je pro nás důležitá. Z toho máme velkou radost! 

Plánujete nějaké novinky nebo rozšíření?
Plány rozvoje máme jasně dány a je toho poměrně hodně co nás postupně ještě čeká. Zlín je městem, kde nejde snadno jen tak podnikat a zákazník není snadným terčem. Bereme to však jako vhodnou formu zátěže a ladíme si tak celkový koncept bistra „Pojď si Na Špagety! … a víc? co Donut!“
Novinky v menu máme v podstatě každý týden, když zařazujeme další varianty nejen špaget, ale taky dalších našich originálních dobrůtek. V přípravě je rozšíření, výroba vlastních čerstvých těstovin tzv. „pasta fresca“, které budeme nabízet nejen v bistru k jídlu, ale taky balené i s našimi omáčkami. Můžete se tedy potěšit skvělou chutí bez velké námahy třeba i doma s partnery nebo někoho blízkého překvapit nevšedním dárkem. ☺
Dále co můžeme teď prozradit je, že do finále se blíží spuštění e-shopu s italskými surovinami, dobrotami, ale i třeba vínem nebo pomůckami potřebné na špagety. Bude se s tím zajištovat i doručení objednávek z e-shopu domů ke dveřím zákazníků.
U dovozu jídel tu brzy bude novinka - služba, která zcela určitě potěší zákazníky, kteří si jídlo objednávají rozvozem. Tou je forma – možnost rychlého doručení „express delivery“ do 30 minut od objednání. V okolí bistra se bude realizovat pomocí elektro koloběžek. Jsme „ECO friendly“ na životním prostředí záleží i na zdraví zákazníků. Stejně tak řešíme oblast jednorázových obalů, které používáme bio 100% kompostovatelné. 

 

Děkujeme za váš čas u čtení, redakci za umožnění rozhovoru a rádi vás uvítáme v bistru.  

 

  Všechny informace o bistru najdete zde.

 


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie