Jak probíhá výběr dodavatelů slad, chmel kvasinky atd.?

Suroviny vybíráme podle pivního stylu, jiné suroviny musí být použity pro český ležák a jiné pro svrchně kvašenou IPU, ať už se jedná o slad, chmel, nebo kvasinky. 

Při výběru surovin vždy dbáme na jejich kvalitu, chceme vyrábět kvalitní pivo, a proto aby tomu tak skutečně bylo, je kvalita vstupních surovin základem.

Kde všude můžeme vaše pivo ochutnat anebo přímo koupit?

Daří se nám postupně rozšiřovat distribuční místa, a to provozovny jako restaurace, hospůdky, kavárny a v neposlední řadě pivotéky. Koupit si pivo můžete také u nás v pivovaru ve firemní prodejně.

Kolik druhů piva aktuálně vyrábíte?

Ve stálé nabídce máme Jarošovskou Desítku 10%, Jarošovského Juru 11%, Jarošovský Ležák 12% a Jarošovský Šohaj 14%; všechna tyto jsou piva jsou typická spodně kvašená piva plzeňského typu. Doplňuje je poté každý měsíc nový speciál, kteří uvaří náš pan sládek, dle vlastních receptur.

V listopadu to budou dokonce dva Jarošovský Joža13% a Jarošovská IPA 15%

 
Jarošovský Joža 13% (spodně kvašeným jantarovým ležákem. Pro výrobu piva jsme použili tři druhy sladu, kromě Plzeňského sladu z Kroměříže se jedná také o slad Mnichovsky a slad Karamelový ze Záhlinic. Joža 13% je vařen dekokčně na dva rmuty a chmelen pouze českými chmely. Hlavní kvašení probíhá na spilce s následným dokvašováním v ležáckých tancích.  Ve vůni piva vystupuje karamelová a lehce chmelově kořeněná vůně. Již s prvním douškem ucítíte plné sladové tělo piva s karamelově hořkou chutí. Vnímaná hořkost je spíše nižší intenzity a velmi jemným dozníváním, které Vás jistě podnítí k dalším douškům. napití ucítíte plnější sladové tělo s chmelově kořeněnou střední hořkostí s pozdějším nástupem. Říz piva čekejte spíše nižší až střední) a 

 

Jarošovská IPA 15% (je zástupcem svrchně kvašených piv v našem portfoliu. Jedná se

o infůzně vařené pivo, se čtvero chmelením americkými chmely Chinook a Citra. V receptuře piva Jarošovská IPA 15% jsou použity vyjma sladu Pale Ale i další dva druhy sladu ze Záhlinické sladovny, tyto ale neprozradíme. Co prozradit můžeme je to, že toto pivo zakvášíme svrchními kvasnicemi Nottingam. Hlavní kvašení probíhá na spilce s následným dokvašováním v ležáckých tancích. I toto pivo je chmeleno za studena, chmelem Citra. Po přivonění k pivu Vás zaujmou výrazné citrusové tóny, přecházející až k vůni citrónové kůry. V chuti je toto pivo specifické tvrdší hořkostí s výraznými citrusovými tóny, která je vyvážená plnějším tělem a středním řízem.

Máte nějaké speciály ve svém portfoliu nebo plánujete nějaké zajímavé novinky?

Speciály teď po rozšíření naší výrobní kapacity budeme mít každý měsíc, někdy dokonce dva, jak zmiňuji výše. Zajímavým a oblíbeným speciálem je Jarošovská Adventní 14%, která bude v prodeji od 30.11., aby nechyběla na stole na první adventní neděli.

Nabízíte i jiné služby pro své fanoušky mimo klasickou výrobu piva? (exkurze, festivaly)

Pivovar pořádá 3 vlastní akce v průběhu roku a na mnoha další se podílí. Zmíním tedy ty hlavní. 1.5.2019 Den otevřených dveří v Jarošovském pivovaru, 25.5.2019 Hradišťské piváky a 28.9. 2019 Jarošovský Oktoberfest.

Pravidelné exkurze plánujeme od listopadu každý pátek od 16 hod. Délka exkurze: cca. 40 min.
Exkurze je nutné si domluvit nebo rezervovat předem. Minimální počet: 5 osob v jedné skupině
Cena exurze: 100 Kč/osoba; děti do 15 let zdarma, Cena exkurze s degustací piva: 150 Kč/osoba. Kromě pravidelných exkurzí je možno si domluvit jiný termín na tel. 608136482.

A na závěr, co by to byl za článek o Jarošovském pivovaru bez “Jarošovské hymny” v podání legendární kapely Argema.