Na kus řeči s: Moštuj

 16. 09. 2019  Gastro Zlin

Na kus řeči s: Moštuj

Sezóna jablek se nám rozbíhá. No a kdo by si nedal skleničku lahodného, čerstvého moštu? O moštu, ovoci o začátcích i o tom, z čeho mošt rozhodně nevyčarujete, jsme si povídali s panem Markem Šenkeříkem, který provozuje moštárnu s příhodným názvem Moštuj ve Valašských Kloboukách. Co byste o ní měli rozhodně vědět? To se dozvíte v dnešním rozhovoru!


1. Zaměřujete se na výrobu kvalitních moštů, kdy a proč jste se rozhodli, že tohle je to, co chcete dělat?

Myšlenka výroby moštů se rýsovala nějaký čas. Hlavní roli hrála skutečnost, že provozujeme vlastní BIO sady, ze kterých jsme pravidelně dodávali jablka do sousední moštárny. Jednou jsme si řekli, že bychom této skutečnosti využili a zkusili vyrábět vlastní mošty. Nejprve jsme zakoupili malé zařízení, jen pro vlastní potřeby a rodinu. Brzy se nám začali ozývat se zájmem naši kamarádi. To nás povzbudilo k tomu, abychom své plány zrealizovali a koupili moderní linku k výrobě moštů.

2. Co je, podle vás to nejdůležitější, co by o vás měli lidé vědět?

Tak to je správná otázka. Určitě bych zmínil fakt, že preferujeme jablka místní, z původních odrůd vysokokmenných jabloní, která nejsou chemicky ošetřované, neboť máme vyzkoušeno, že právě z takových jablek má mošt tu správnou chuť.

Důležitým faktem, který by člověk měl o nás vědět je to, že nabízíme moštování jablek pro veřejnost. Každý, kdo má na své zahradě jablka a chce si uchovat nějaké ty vitamíny na horší časy, má možnost si nechat ze svého ovoce udělat mošt, který mu nabalíme do praktického balení s kohoutkem, ve kterém mošt vydrží po otevření minimálně 3 týdny a nemusí být ani v lednici.

3. Když se řekne mošt, spousta lidí si vybaví jablka, zaměřujete se pouze na ně?

Jablko je vždy základ našich moštů, ale neděláme jenom 100% jablečný mošt. V našem sortimentu je asi 15 druhů ovocných a zeleninových moštů. Snažíme se dělat široký výběr, ať už jde o velmi oblíbený mošt s rakytníkem,  nebo také s červenou řepou, černým rybízem, malinou, ale také bych rád zmínil velmi oblíbený, a to především u nás na Valašsku, mošt z Jaderniček.

4. Existuje nějaké ovoce/zelenina, ze kterého je mošt nevyrobitelný, nebo si myslíte, že by nebyl vůbec dobrý?

Ne každé ovoce se na moštování hodí. Věřte nebo ne, celé je to pěkná alchymie. Někdy člověk zjišťuje metodou pokus omyl, jindy spoléhá na zkušenosti jiných. Například je všeobecně známo, že například z banánu a nebo kiwi člověk šťávu nevytlačí. Zajímavou zkušenost měl například náš kolega, který se nadchl nad melounovou šťávou. Melouny vylisoval a radoval se, jak chutnou šťávu připravil. Jaké však bylo jeho zklamání, když tato šťáva po tepelné úpravě ztratila chuť a celé dílo přišlo vniveč.

5. Když se zamyslíte nad svými začátky a současností, jaký je ten největší dosavadní úspěch?

Myslím si, že jsme stále v začátcích, ale i tak za sebou máme už velký kus práce. Stále je co budovat a zlepšovat. Začínali jsme s malým drtičem a lisem na ovoce, nyní máme pro moštování moderní nerezovou linku.Jsme rádi za krásný design, který se nám podařil vytvořit na naše produkty, krásný web, polep auta či reklama v rádiu. Nelze říci, který úspěch je největší, jsme rádi, že si nás začínají lidé všímat a, že jim náš mošt chutná a rádi se vracejí.

6. Plánujete v blízké budoucnosti nějaké novinky nebo změny tady moštárně a nebo v sortimentu?

Loni jsme vyrobili asi 15 druhů moštů ve 2l a 5l balení. Plánujeme tyto druhy obměňovat. Snažíme se také reagovat na přání zákazníků. Určitě přijdeme s novým druhem moštu, ale nebudu více prozrazovat, musíte se nechat překvapit. :)

7. Jak mohou zákazníci ochutnat vaše produkty nebo v jakých podnicích na zlínsku zakoupit?

Rádi každého přivítáme v naší moštárně. :) Síť prodejen, kde můžou lidé zakoupit naše produkty postupně rozšiřujeme a to nejen na Zlínsku. Lidé mají možnost, ve vybraných prodejnéch, koupit naše balení moštů, a nebo si v restauracích nechat mošt nalét. Kde konktrétně naše mošty lidé koupí, naleznou na našich webových stránkách https://mostuj.cz/kde-muzu-ochutnat/, rovněž zde naleznou přehlednou mapku podniků.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)