Lokálních pražíren přibývá | Rozhovor: Fiery Bean Otrokovická pražírna

 28. 11. 2018  Gastro Zlín

Lokálních pražíren přibývá | Rozhovor: Fiery Bean Otrokovická pražírna

Otrokovická pražírna kávy – Co stálo u jejího zrodu?

Míst, kde seženete dobrou kávu, není nikdy dost. Proto jsme tentokrát vyrazili do blízkých Otrokovic, kde jsme vyzpovídali zakladatele zdejší pražírny. Co vedlo právě k tomuto nápadu a na co se můžete těšit do budoucna?

 


Jak vás napadlo založit zrovna pražírnu kávy?

Věnoval jsem se již nějaký ten rok sbírání kávových šálků a snažil se sledovat vše kolem kávy. Vznikaly nové kavárny s jinými kávami, než jsme byli zvyklí. A také první pražírny …. Pracovně jsem spíše zaměstnával hlavu u počítače, navíc koníčkem jsou mi celý život šachy. Chtělo to „odskočit“ někam úplně jinam. ☺ Kamarád z oboru chtěl obdobnou změnu – tak nám z toho vyšla pražírna. ☺ Původnímu oboru se věnuji nadále a pražírně věnuji prakticky veškerý volný čas.  

 

Kolik lidí tvoří Váš team? Kde jste se poznali a jak vznikl tento koncept?

Pražírnu jsme založili s kamarádem. Ve stálém pracovním poměru je u nás baristka Zuzka, která k nám chodila jako zákaznice. Když končila bakalářské studium, zeptala se, zda bychom pro ni neměli práci. Tehdy neměli, ale začal jsem ji posílat na školení nejrůznějších příprav, aby byla připravena, až ten čas přijde. A přišel … ☺

Ale do týmu počítám i stálé externí spolupracovníky, kteří s námi „táhnou“ od začátku akce mimo pražírnu: hudební festivaly a koncerty, sportovní akce, cateringy a předváděčky. To chce stálý tým nebo jeho základ. Tedy dalších cca 7 členů týmu. Začalo to u nejbližší rodiny, potom dětí kamarádů, které znám odmala. A v neposlední řadě také respektuji doporučení členů týmu.

Jak probíhá výběr dodavatelů a kávových zrn?

Tady se spoléháme na léty osvědčené dodavatele, popř. na základě doporučení kolegů. Ušetří nám to krok zasílání vzorků. Zatím jsme neměli problém. Část káv je stále v nabídce a část se mění. Své si tedy najdou konzervativnější zákazníci i ti, kteří rádi vyzkouší něco nového.

Kde všude můžeme vaši kávu ochutnat anebo přímo koupit?

Přímo v pražírně v Otrokovicích (popř. eshopu), kavárně Deer Coffee na otrokovické Besedě, kavárně Mlsná kočka v Holešově, zlínském Melku, zlínské kavárně-čokoládovně Gulliver, otrokovické pizzerii La Pizzeria, otrokovické prodejně zdravé výživy Slunečnice, napajedelské prodejně Krámek U Šárky. No a také na eshopu kapely Škwor, které k naší fanouškovské radosti pražíme kávu pod jejich značkou Identity Coffee.

Kolik druhů kávy aktuálně pražíte?

15 druhů jednodruhových káv Arabika, dva Robusta a 8 směsí.

Máte nějaké speciality ve svém portfoliu nebo nějaké zajímavé novinky teprve plánujete?

Svým zpracováním vystupuje z řady INDIA MONSOONED MALABAR, na kterou se nechají po základním zpracování ještě několik týdnů působit monzunové větry. Tedy si na své přijdou příznivci spíše hořké chuti. Na letošní předvánoční trh bychom koncem listopadu rádi nabídli kávu Peaberry z Kolumbie. Označení Peaberry znamená, že v kávové třešni této kávy se nachází pouze jedno zrnko” (je správná odpověď na otázku: soutěž probíhá zde. namísto dvou. Někdy se označuje také jako „perlová káva“ kvůli tvaru zrnek. Z odborného hlediska je to vlastně jakýsi defekt v růstu, ze kterého vznikne tato rarita. Zrnka se musí ale vytřídit od klasických. Bývá jich cca 4-6 % z úrody.

Nabízíte i jiné služby pro své klienty a fanoušky mimo klasické služby pražírny?

Ano, snažíme se i o další služby. Krom školení a přednášek nabízíme i předváděcí akce různých příprav kávy. Nejznámější je asi džezva v horkém písku, kterou mohli nedávno vidět návštěvníci zlínského Dne kávy včetně přednášek. Celkově máme myslím cca 15 různých druhů příprav kávy (přístrojů) a příští rok bychom to rádi zvýšili na 20. Některé nové budou spíše pro zajímavost, ale lidi to baví.

Rádi jezdíme také na letní akce, kde je třeba zásobit kávou větší počet návštěvníků. Zejména tedy hudební a sportovní akce. Z těch nejznámějších býváme na Masters of Rock, Brutal Assault, Rock Heart, Motosraz Voděrady, …. Největším zážitkem byly asi koncert KISS loni v Brně a halová tour k 20. výročí kapely Škwor.

Závěrem bych si ale dovolil vzpomenout blížící se akci (1.12.2018) pro dobrou věc NeoCup (www.neocup.cz), kdy výtěžek půjde již počtvrté na potřeby neonatologického oddělení v KNTB ve Zlíně. 3x byla akce ve Zlíně, letos poprvé v nově zrekonstruované sportovní hale v Otrokovicích u koupaliště. Projekt podpoříte i prostou návštěvou. Jde o fotbalový turnaj firem, které přispěly. A samozřejmě také doprovodný program pro nejmenší, malé i velké. ☺ Jsme na akci s kávou od prvního ročníku a dovolíme si vás pozvat jménem pořadatelů.


 


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie