,,Chuť jídla je stále důležitější než jeho naservírování”, říká kuchař Petr Chudárek

 09. 07. 2019  Gastro Zlín

,,Chuť jídla je stále důležitější než jeho naservírování”, říká kuchař Petr Chudárek

Petr Chudárek je kuchař, pro kterého je vaření koníčkem, ovšem vaří nejen u plotny v restaraci, ale také chystá různé cateringy, jde vidět, že ho práce baví a kreativita ho rozhodně neopouští. Jako náš bloger přispívá svými zajímavými recepty. Letos se vydává na kulinářskou výpravu do Třebíče, která bude plná vůní a chutí, proto jsme se rozhodli, že se ho zeptame na pár otázek, nejenom k samotné výpravě.


Jak se na letošní Velkou kulinářskou výpravu do Třebíče těšíte?

Těším se opravdu hodně, protože jsme se na akci dobře připravili a věnovali čas hlavně našemu menu, které je malinko směřované do asijského stylu. 

Podle jakých kritérií se vybíralo letošní menu?

Snažili jsme se, aby bylo menu letní, svěží, ale zároveň v něm bylo mnoho zajímavých chutí. Proto jsme se nechali inspirovat Asií a taky Itálií. 

Co byste si přál, aby si návštěvníci z vašich ukázek odnesli?

Tak především asi aby se dobře najedli a když se u nás zastaví, aby odcházeli spokojení. Samozřejmě vždycky hodně potěší, když vidíte, že lidé nad tím co jí i přemýšlí. Že se nebojí ochutnávat něco nového, co třeba neznají. 

Myslíte si, že lidé v dnešní době více dbají na to, jak se jídlo servíruje?

Je důležité, jak jídlo vypadá, nicméně si myslím, že se spíš začínají restaurace předhánět v tom, kdo jídlo naserviruje šíleněji. Někdo je schopen jídlo servírovat už i na disco kouli a to si myslím, že gastronomii škodí. Někdo to fakt umí a funguje to skvěle, ale někdo je spíše trapný. Pořád zastávám názor ze je nejdůležitější, jak jídlo chutná. 

Jak by měl, podle vás, vypadat a fungovat dobrý kuchař? 

Hlavně by se neměl bát experimentovat, měl by se snažit tvořit vlastní nápady a umět si je prosadit. Bohužel je stále aktuální, že kuchaři bývají omezováni zaměstnavatelem, jak ve tvorbě jídel, tak v nákupu surovin. Jsme stále konzervativní země, i přesto se to pomalinku začíná zlepšovat. 

Máte nějaké oblíbené recepty, které jste si sám vylepšil?

Samozřejmě! Vlastně neustále vylepšuji, měním, vymýšlím a kombinuji. Myslím si, že o tom to je. Někdy je to super, někdy uznám, že takhle spíš ne. Gastronomie nabízí hodně prostoru pro fantazii, ale je jasné, že jsou i nějaká pravidla, která se prostě dodržovat musí. 

Existuje nějaké jídlo, kterému jste nepřišel na chuť?

Vlastně ani ne. Ja jsem otevřený všem chutím. Dokonce zvládnu ochutnat i hmyzi speciality na různých festivalech, i když to nepovažuji za bůhví co, pokud člověk funguje v této profesi, měl by mít přehled. 

Máte zmáknutou přípravu všech jídel, nebo je nějaké, které ještě nemáte úplně „v ruce“?

Určitě jsem nevařil zdaleka všechno že jo, ale základní postupy znám a ono se to pak už hodně opakuje. Samozřejmě jsou třeba různé druhy ryb, které jsem nikdy nevařil, nebo třeba co se týká pečení sladkých pokrmů, tak v tom nejsem vůbec kovaný, ale troufnu si říct, že z českých jídel a takových těch známých světových uvařím cokoliv. A vždycky existuje internet, kde najdete všechno.

Kdybyste si měl vybrat jednu ze dvojic a svůj výběr zhodnotit? vaření – pečení, snídaně – večeře, sladké – slané, pepř – sůl, Gordon Ramsay – Jamie Oliver

Asi bych si vybral Gordona a Jamieho. Udávají nějaký směr a do gastronomického prostředí vnesli určitou osobitost, temperament, disciplínu a tempo. Jejich projev je natolik svérázný, že prostě funguje. Jamie má teď sice nějaké problémy, ale do světa vaření vdechl hodně energie a to si myslím, že se cení.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)