Blesk McQeen pro malého závodníka

 20. 09. 2018  Gastro Zlín

Blesk McQeen pro malého závodníka

Každý náš dort má svůj příběh. Někdo chce nějaký dort a nechá na mě, ať vymyslím jaký, někdo má představu konkrétnější. Vždy se na oslavence či budoucího obdarovaného vyptávám. Nejen na to, co mu chutná a co nechutná. Zajímá mě také, co má v životě rád, co ho baví, jeho oblíbené barvy. Na základě toho si alespoň pro sebe udělám barevný náčrt, ať své představy lehce zhmotním. Někdy ale přesně nevím do poslední chvíle, co ze mě vypadne. Často jsem i já sama překvapená. Zatím tedy vždy ke spokojenosti všech zúčastněných. Kdo by neznal červené autíčko, co se dostává do malérů? A když se spojí s vášní pro závodní auta zděděnou po tátovi, máme na světě dort na přání pro budoucího závodníka k 2. ročku.


Na rodinnou oslavu v červenci jsme připravili dort ze dvou světlých piškotových korpusů o průměru 23 cm. Po promazání měl na výšku dobrých 14 cm. Žádný chudáček to nebyl. Po nazdobení jsme měli co dělat, abychom ho převezli na místo oslavy.
I v tomto případě jsem použila lehký bílkový máslový krém (mám prostě období bílkových krémů), část s jahodami a jahodovou příchutí. Čerstvými jahodami jsem nešetřila. Na potahování používám nejraději hmotu Smartflex Velvet.

Přidávám recept na opravdu oblíbený swiss merinque – bílkový máslový krém.

Ingredience - na 1 dávku:
  • 4 bílky
  • 220 g krupicového cukru 
  • 320 g másla
Postup:

Bílky s cukrem zahříváme ve vodní lázni tak dlouho, až se cukr dokonale rozpustí. V tuto chvíli ještě intenzivně nešlehám, pouze ručně metličkou. Je to celkem zdlouhavý proces, nevyplatí se spěchat. Směs se vaří tak dlouho, než dosáhne cca 62 stupňů. Poté horkou bílkovou směs šlehám v míse na střední stupeň, dokud není krásně ušlehaný pevný sníh. Nespěchám, nechám robota pracovat určitě 12-15 min, mezitím směs vychladne. Poté postupně zašlehávám máslo (hodně povolené, určitě ne z lednice).
Krém je výborný, je hladký, nadýchaný, velmi dobře se dá obarvit jedlými barvami či ochutit.

Pro tento dort jsem měla připravený krém ze 3 dávek.

Jedna rada za závěr:
Základem úspěchu jsou čerstvé suroviny (ničím levným nenahrazovat, na výsledku se to vždycky pozná) a trpělivost.


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie