Navrátilova Slivovice

 24. 10. 2018  Gastro Zlín

Navrátilova Slivovice

Restaurace, bary, kavárny, kéž by byl Zlín této skvělé lahůdky plný. Pojďme si přiblížit historii a výrobu lokálního skvostu “Navrátilovi Slivovice” z rodinné pálenice.


Dnes jsme si pro rozhovor zašli do lokální bašty moravského svatého nápoje. Navrátilova Pálenica je nám sympatická a věříme, že spoustu zákulisních informací o pálení nebudete znát ani vy a možná nebudete znát ani jejich vlastní poklad “Navrátilova Slivovica”

Jak jste se k pálení slivovice dostali?? Dědictví, odkup nebo postaveno na zelené louce, jak to vše vzniklo?

Pálenici založil můj prapraděd František a od té doby se předává z otce na syna. Slivovica se u nás pálí nepřetržitě od roku 1922, každou zimu bez výjimky –  v dobách míru i války, za různých vlád a režimů, bez přestávky dodnes.

 

Inspirovali jste se nějakým projektem u nás nebo někde v zahraničí?

Musím odpověď začít oklikou: ubývá lidí, kteří se mají čas starat o kvas, o trnky, o dřevo, takže jsme v roce 2016 začali pálit, lahvovat a prodávat naši vlastní slivovici. Prostě to tak vzešlo. Důvodem, proč jsme se rozhodli po 94 letech vyrábět naši vlastní slivovicu, je fakt, že to po nás poptávali sami hoteliéři a majitelé firem.

A samozřejmě jsem pak hledal, jestli je někdo takový, kdo už – jako my – pět generací, skoro sto let, s jedním a tímtéž příjmením, vede vlastní pálenicu a nepodařilo se mi žádný takový záznam najít. Myslím si, že jsme v tomto asi jediní.

 

Pálíte i pro externí zájemce a nebo pouze svoji slivovici?

Na začátku sezony po omezenou dobu provozujeme pěstitelské pálení, protože to byla minulé čtyři generace naše hlavní obživa a pořád jsou takoví lidi, kteří si chtějí vlastní slivovicu zasloužit.

Pak je ale spousta těch, kteří by se ke kvasu dostali stěží, takže zbytek zimy už pálíme vlastní Navrátilovu Slivovicu.

Výrobní postupy jsou totožné. Takže ano, pálíme i pro externí zájemce, kvalita je stejná.

Co musí vše zájemce o pálení absolvovat nebo mít s sebou? Nebo stačí jen kvas?

Na pěstitelské pálení? Kvas, dřevo, svačinu.

V pálenici pracuje celá rodina, nebo jste na to sám? Kolik máte zaměstnanců?

Celé naše podnikání bylo vždy v kruhu té nejbližší rodiny. Ti, co bydlí v domě, pracují v pálenici. Jsme teď tři: já, Radek Navrátil, a moji dva synové – Adam a David. A staráme se o vše, od zpracování našeho kvasu, pálení pro sebe i pěstitele, účetnictví, obchod. Zaměstnance nemáme.

Kam své produkty prodáváte?

Navrátilovu Slivovicu najdete například v síti Ambiente v Praze, Alcronu, Terase U Zlaté Studně, Bugsy‘s baru, v Café Imperial, U Pinkasů. Mimo Prahu jsme v Baru Který Neexistuje v Brně. Ve Zlíně jsme v restauraci U Johana, Kolibě u Medvěda a nově od Listopadu v Infinity coffee & cocktail baru dále na dalších 123 místech v Česku. Samozřejmě naši Slivovicu najdete i v renomovaných firmách. Ale není to jenom o vyhlášených restauracích a velkých firmách. Navrátilovu slivovicu si chodí koupit po pár lahvích i drobní odběratelé.

Máte velmi originální lahve a etikety, to jste si navrhovali sami? Bylo něco konkrétním vzorem pro design?

Víte, máme to jako s výrobou slivovice. Když by ji za nás dělal někdo jiný, tak by to nebylo ono. Takže výběr láhve a etiketa je z velké části náš návrh, je v tom kus z nás. Co je ale důležité říct, tak v této věci jsme se opřeli o profíky. Etiketu nádherně nakreslila Zuzka Osako, konzultanti byli naši kamarádi, kteří mají pro tyto věci cit: Kuba Orel a Jirka Brna.

Pro výrobu slivovice máte dostatek svých trnek a nebo nakupujete ?

Pálení a starost o sad jsou dvě rozdílné věci. My už sadaři několik desítek let nejsme, to od té doby, co nám byly vyvlastněny naše sady a pole v těsné blízkosti pálenice. Rozhodli jsme se, že nové sady zatím zakládat nebudeme. Ovoce vykupujeme, ale máme jednu zásadu: musí to být trnky tady – z Moravy. Sami jsme byli překvapeni kolik drobných pěstitelů po okolí je.

Dodáváte své zboží do vyhlášených českých restaurací, ale jak se k vám staví lidé a konzumenti v kraji slivovice?

Pozitivně. První rok jsme vyrobili 1250 lahví naší Slivovice, 850 jsme prodali jen na Zlínsku.

Poslední dobou vzrůstá obliba lokálních produktů, mohou lidé koupit vaši slivovici i v lokálních obchůdcích nebo alespoň u vás v pálenici?

Vytvořili jsme si vlastní distribuční síť. Ve velkoobchodech, supermarketech ani v lokálních obchodech nás koupit nemůžete. Každý kdo chce naši Slivovicu musí zavolat přímo nám. V pálenici je samozřejmě možné si Slivovicu koupit. Brzy budeme spouštět eshop, opět tam bude k dispozici jen omezený počet lahví.

Plánujete aktuálně nějaké novinky? Rozšíření výroby nebo produktů?

Plánujeme se z toho nezbláznit. To znamená, že si stále chceme udržet kvalitu a ne kvantitu. Vždy na prvním místě byla slivovica a tak to i zůstane.

Děkujeme za rozhovor a ať kape!

 

WEB: http://navratilovapalenica.cz/home/

FB: https://www.facebook.com/navratilovapalenica/

IG: https://www.instagram.com/navratilovapalenica/


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie