Whisky – Skotsko a jeho oblasti

 08. 06. 2020  Gastro Zlin

V jednom z předešlých článků jste se dočetli, že na světě existuje mnoho druhů whisk(e)y od Ameriky, přes Irsko a Skotsko až třeba do Japonska. Dnes zůstaneme pouze ve Skotsku. Tato země je rozlohou podobná České republice a počtem obyvatel poloviční. I tak tady mají šest různých oblastí, kde se whisky produkuje a v každé se vyrábí trochu jiná a charakteristická whisky. Pojďme se na ně podívat.


Na začátek troška zeměpisu. Pokud se podíváte na mapu Skotska a spojíte největší města Edinburgh a Glasgow, tak velmi zjednodušeně vše, co se nachází na jih směrem k Anglii je skotská nížina LOWLANDS, na sever od této spojnice je naopak vysočina HIGHLANDS. Na severovýchodě země v okolí města Duftown je nicméně velmi úrodná nížinatá oblast pojmenovaná SPEYSIDE. To bychom měli tři oblasti. Zbylé tři jsou na členitém západním pobřeží země. Jednou samostatnou oblastí je poloostrov CAMPBELTOWN, další je ostrov ISLAY (čti „ajla“), a tou poslední jsou všechny zbylé ostrovy ISLANDS na západě země. Některé prameny se od sebe liší, takže někde můžete najít Ostrovy jako součást Highlands, někde se naopak Highlands dělí na západní, severní a centrální, ale budeme se držet základních šesti. Pokud nějakou lahev single malt whisky máte po ruce, koukněte na ni, určitě na etiketě některou z těchto oblastí najdete.

LOWLANDS – oblast na jihu Skotska, kde kdysi fungovalo přes 300 palíren. Většina z nich ale postupem času zanikla a nyní se zde nachází pouze 4 palírny single malt whisky a řada průmyslových lihovarů na výrobu obilné grain whisky. Pro tuto oblast je typická trojí destilace whisky. Whisky je tak lehká, svěží, zároveň ale také poměrně málo výrazná. Poměrně dost se podobá irské whiskey. V chuti jsou typické travnaté tóny, skořice, opečený toust. Nejznámějšími palírnami v Lowlands jsou Glenkinchie a Auchentoshan.

HIGHLANDS – skotská vysočina je největší ze skotských whisky oblastí. Na velkém prostoru se nachází zhruba 30 palíren jejichž whisky se od sebe dost liší. Pokud je pro tuto oblast něco typické, tak to, že whisky bývá poměrně plná, bohatá, s lehkou stopou kouře. Převládají chutě a vůně vánočního koření, tabáku, obilí, ořechů nebo dřeva. Směrem k západnímu pobřeží pak roste vliv moře a rašeliny. Mezi nejznámější palírny z Highlands určitě patří svěží Glenmorangie, sladká a hutná Dalmore nebo drsnější Oban.

SPEYSIDE – poměrně malá a úrodná oblast na severovýchodě Skotska rozkládající se v údolí řeky Spey, podle které je také pojmenovaná. V současné době se zde nachází zhruba 60, tedy asi polovina všech skotských palíren. Ve Speyside se pálí nejčastěji nenakouřená whisky. V chuti a vůni dominuje med, hrušky, muškátový oříšek, rozinky a sušené ovoce. Jsou to velmi populární, sladší, příjemně pitelné whisky. Nachází se tady nejznámější a nejprodávanější skotské palírny jako Glenfiddich, Glenlivet nebo superpopulární Macallan.

CAMPBELTOWN – poloostrov a stejnojmenné město na západě Skotska a bývalo v 19. století označováno jako hlavní město whisky. V jednom městě zde fungovalo 34 palíren. Nyní jsou zde palírny pouze tři z čehož jedna (Glengyle) funguje pouze občas jen proto, aby si Campbeltown udržel status whisky oblasti. Místní whisky je velmi podobná té ze západní Vysočiny nebo ostrovů. V chuti naleznete kouř, vanilku, máslovou sušenku a slaný karamel. Nejvýraznější palírnou je zde Springbank, následovaní destilérkou Glen Scotia.

ISLADS – oblast na západě Skotska zahrnuje ostrovy Jura, Arran, Mull, Skye a soustroví Hebrid a Orknejí a whisky se zde pálí ve zhruba desítce palíren. Whisky z ostrovů je drsná, zároveň ale velmi pestrá. Proto je často vyhledávaná pokročilejšími fanoušky whisky. Výrazná chuť rašeliny, kouře, mořských řas, pepře, ale také třeba sýra o whisky napovídá, že to není pití pro slečinky ale pro drsné námořníky, k jejichž odkazu se často hlásí. Nejznámějšími značkami na Ostrovech jsou Talisker, Highland Park, Jura nebo Arran.

ISLAY – Poslední skotskou oblastí je Islay. Ačkoliv sousedí s ostrovem Jura, jedná se o samostatnou oblast s deseti palírnami a je domovem největších whisky monster. Zdejší destilát bývá zpravidla silně nakouřený rašelinou. Ve výsledku tak kromě chuti vanilky a citrusů najdete celou škálu rašelinných chutí od mokrého kamení, přes asfalt a spálenou gumu až k uhelnému dehtu a jodové dezinfekci. Na ostrově najdete legendární palírny jako Ardbeg, Lagavulin, Bruichladdich, Bowmore nebo Laphroaig, jehož chuť nelze popsat lépe než „hořící nemocnice“.

Tak co? Už víte, kterou část Skotska byste rádi navštívili a kam se až tak úplně nehrnete?

Tento článek napsal:

Whiskymoravia

Milovník whisky ze Zlína, který chce ukázat, že whisky není jen Jack a Tulamórka.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie