Whisky – jak to všechno začalo

 18. 02. 2020  Gastro Zlin

G.B. Shaw napsal, že whisky je tekuté slunce. Krom toho, že to je pravda, je whisky také úžasný nápoj. Já bych vás v následujících několika článcích s tímto kouzelným destilátem rád blíže seznámil. V prvním článku se podíváme zpět do historie a zjistíme, kde whisky vznikla a jaká byla její cesta časem.


U mě osobně vše začalo v květnu 2015 výletem do Dublinu a návštěvou palírny Jameson na Bow Street. Během prohlídky s výkladem jsme dostali ochutnat pro srovnání několik rozdílných whisk(e)y. Byl to Jameson, Johnnie Walker a Jack Daniels. Ta ochutnávka mě zaujala. Nešlo o to, jestli to bylo dobré, anebo špatně pití. Šlo o to, jak bylo rozdílné.

Z Irska jsem si odvezl lahev dvanáctileté whiskey Jameson s věnováním, dostupné pouze v palírně (mám ji dodnes) a doma jsem začal zjišťovat co a jak. Z počáteční zvědavosti se tak vyklubal koníček, který mě drží dodnes.

A jak to tedy všechno začalo?

Známá legenda praví, že první whisky vznikla v Irsku a za jejím objevem stojí sv. Patrik, který zde žil v 5. století.  Pravdivý příběh se ale odehrál o několik století později v Arábii, kde tamní učenci objevili principy destilace. Z Blízkého východu se toto umění přesunulo během křížových výprav do Evropy a kolem 12. století také do irských klášterů. Nápad destilovat zkvašené obilí pak pravděpodobně souvisí s výrobou piva, která byla doménou právě klášterů.

První písemná zmínka o whisky pak pochází ze Skotska z 15. století, kam výrobu whisky přinesli během šíření křesťanství právě irští kněží. Whisky je zde označována latinským názvem Aqua Vitae – voda života. V původním jazyku Skotů, gaelštině, zněl překlad Uisge Beatha. Dalším zkomolením tohoto výrazu vznikla slova usque, dále pak usky a konečně nám známá whisky.

Následujících 400 let byla whisky nápojem skotských horalů, produkována většinou v černých palírnách. Za to, že se rozšířila dále do světa pak vděčíme malému broučkovi, který připlul z Ameriky. Tímto broučkem je mšička révokaz, která kolem roku 1880 totálně zdecimovala francouzské vinice a zastavila tak produkci nejen vína, ale tehdy v Anglii oblíbeného koňaku. Whisky se tak stala jeho přijatelnou náhradou a její popularita od té doby jen rostla.

Mezitím v Americe….sem přišla výroba whisky opět z Irska a Skotska spolu s kolonizátory, kteří do Ameriky přišli hledat šťastnější budoucnost a s sebou si přivezli znalost výroby whisky. Protože se tu ale příliš nedařilo pěstování ječmene, postupně se ječmen nahradil žitem a kukuřicí a vznikly tak žitná (rye) whiskey a bourbon. Všemu učinila přítrž americká prohibice z let 1920-1933. Událost, která znamenala pohromu pro americkou whiskey, byla požehnáním pro whisky skotskou, která se sem ve velkém z britských ostrovů pašovala. Ta si v Americe získala tak skvělé jméno, že po ukončení prohibice se „scotch“ stala synonymem pro whisky. Brána do světa byla otevřena.

 

I když v následujících letech whisky zažila další krize, v současnosti je nejpopulárnějším a nejprodávanějším destilátem na světě. Zažívá obrovský boom hlavně v Asii, kde příliv čínských financí žene ceny whisky do astronomických výšin. Bouřlivý rozmach zažívá irská whiskey, kde na Zeleném ostrově rostou nové palírny jako houby po dešti, nově se staví i ve Skotsku. V Americe se z lidového bourbonu stává luxusní záležitost.

A co naše kotlina? Oproti zbytku světa netradičně u nás převládá irská a americká whiskey nad skotskou. Situace se ale zvolna mění, a i přes současnou popularitu karibských rumů máme i v Česku nyní šest producentů whisky, z nichž čtyři vznikli v posledních pěti letech. Máme štěstí, že dvě palírny jsou vzdálené do hodiny cesty od Zlína. O tom ale v některém z dalších článků.

 

Historii máme za sebou, příště se podíváme na to, jak se whisky pije.

Tento článek napsal:

Whiskymoravia

Milovník whisky ze Zlína, který chce ukázat, že whisky není jen Jack a Tulamórka.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie