Pečené kuře na pomerančích, sezamová semínka a hlávkový salát s vypraženou slaninou
Není nic nostalgičtějšího, než domácí pečené kuře s hlávkovým salátem s octovou zálivkou a vypraženou slaninou.
Popis
Todle zná snad každý z nás. Jako malý jsem jezdil na vesnici ke strýcovi, který měl samozřejmě slepice a pole plné zeleniny, soused zase králíky a ovocný sad. Vše domácí a poctivě vypěstované.
Tento recept vychází z tradičních pokrmů, kterými jsme byli na prázdninách jako děcka pravidelně krmeni. :) Aby bylo jídlo ještě zábavnější, přidal jsem pár ingrediencí a pustil jsem se do vaření.
Ingredience:
- celé kuře
- pomeranč
- pomerančová šťáva
- hlávkový salát
- cibule
- slanina
- sojová omáčka
- tymián
- sladká paprika
- kmín
- cukr
- ocet
- olej
- voda
- sůl
- pepř
Kuře jsem si nejprve naboural a z korábu a křídel založil vývar. Prsa a stehna jsem vložil do pekáče, osolil, opepřil, přidal kmín, sladkou papriku a tymián. Podlil jsem trochou vody a nakrájel k nim jednu cibuli na plátky. Takto připravené kuře pečeme pod alobalem v předehřáté troubě na 180° asi 45 minut. Poté sundáme alobal, slejeme výpek do menšího hrnce i s cibulí a vrátíme kuře do trouby, zvedneme teplotu na 220°, lehce podlejme a ještě aspoň 25 minut pečeme, aby byl povrch pěkně křupavý.
Výpek v hrnci přivedeme k varu, přidáme pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, snítka tymiánu a provařujeme, aby se nám omáčka zredukovala a měla hustší konzistenci. Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem, díky kterému nám cibule omáčku zjemní a doladí.
Hlávkový salát pořádně propláchneme a necháme okapat. Rozpálíme pánev, na níž necháme vyškvařít na kostky nakrájenou slaninu. V misce si rozmícháme cukr s vodou a trochou oleje, přidáme sůl, pepř a ocet. Podle chuti doladíme, aby měla zálivka sladko kyselkavou chuť.
Jako vylepšovák si vyrobíme pomerančové chipsy. Nakrájíme pomeranč na tenké plátky, které vyskládáme na pečící papír na plech. pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme krystalovým cukrem. Spolu s kuřetem pečeme 25 minut pěkně do křupava.
Máme vše připravené a můžeme servírovat. Na úplný závěr při velkém finále ozdobíme kuře bílým sezamovým semínkem.
Dobrou chuť.
Tento recept přidat Petr Chudárek - grafik a kuchař
Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera
Google Banner
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
Google Banner
-
Slovácká kuchařka, to je sbírka pokladů z kuchyní našich babiček
Mouka, mléko, vajíčko a pak cukru maličko! Tradiční slovácké recepty jsou většinou jednoduché, z běžně dostupných surovin, přesto velmi chutné. I...
-
Soutěž o Gastro Kredity
Zaujali Vás možnosti, jak zviditelnit Váš podnik? Zaujali Vás námi nabízené služby? V tom případě nás kontaktujte, aktivujte si plný profil a...
-
,,Gastronomie je skvělý obor, za který budeme bojovat," říká ředitel GAOZL Petr Úředníček
Protože se Gastro Zlín snaží aktivně rozvíjet krajskou gastromapu, začínáme u základu, a tím je vzdělání. Spolupracujeme s GAOZL - Střední školou...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.