Pečené kuřátko a šoulet s jarní cibulkou, slaninou a česnekem

 25. 03. 2019  Gastro Zlín

Pečené kuřátko a šoulet s jarní cibulkou, slaninou a česnekem

Klasický recept, tradiční suroviny, pozvolné pečení


Klasický český šoulet se podává obvykle k huse, nebo kačeně. Já jsem zvolil lehčí variantu s pečeným kuřátkem.

ingredience:

  • kuře (nejlépe celé)
  • cizrna
  • hrách
  • kroupy
  • máslo
  • jarní cibulka
  • šalotka
  • slanina
  • česnek
  • římský kmín
  • majoránka
  • tymián
  • petržel
  • sůl
  • pepř

Postup:

Všude na obalech se dočtete, že je dobré cizrnu, hrách i kroupy propláchnout a namočit před vařením na několik desitek minut, kroupy dokonce an několik hodin. Je to určitě lepší, ale já mám odzkoušené, že se to nemusí nijak dramatizovat.

Propláchneme tedy cizrnu, hrách a kroupy ve vodě a dáme vařit do osolené vody do měkka. Bohužel je nutné vařit každý komponent zvlášť, neboť kroupy jsou hotové za 20 minut, ale na cizrnu si počkáme skoro hodinu, takže kdo nemá rád haldy nádobí, má smůlu. :) Teď máme čas pověnovat se kuřeti.

Já doporučuji koupit celé kuře, naboruat si ho a ze skeletu a křídel si založit vývar. Z jednoho kuřete uděláte hravě navíc 3 litry dobrého vývaru a cenově vám to vyjde ještě o polovinu levněji.

Stehna a prsa opláchneme, dáme do pekáčku, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tymiánem a přidáme dvě cibule, 3 stroužky česneku. Podlejeme vodu tak, aby bylo kuře ze 2/3 ponořené a dáme péct do předehřáté trouby na 180° asi na hoďku.

Uběhl nám potřebný čas a začíná chvíle, kdy budeme kompletovat šoulet. Předtím, ale musíme na másle orestovat slaninu s cibulkou tak, aby byla slanina dobře vyškvařená a cibulka zlatavá. Vymažeme si další pekáč máslem a smícháme hotové kroupy, cizrnu a hrách s tymiánem, majoránkou, solí a pepřem. Nasekáme do směsy asi 4 stroužky česneku a dobře promícháme. Na povrch položíme pár plátků másla a položíme na ně upečené kuře. Asi na 20 minut necháme spolu dopéct v troubě na 160°. Aby byl šoulet šťavnatý, můžeme podlít šťávou z kuřat, která nám zůstala v prvním pekáči.

Dobrou chuť. 

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.