Mimo mísu aneb Itálie na talíři

alarm
Čas přípravy:
- min
task_alt
Náročnost:
Neuvedeno
person_outline
Počet porcí:
Neuvedeno

Ingredience
osso buco 8 plátků cibule 2 drcená rajčata 1
kvalitní bílé víno 0,5 l vývar 0,3 l plocholistá petržel svazek
česnek 3 stroužky osso buco 8 plátků cibule 2
drcená rajčata 1 kvalitní bílé víno 0,5 l vývar 0,3 l
plocholistá petržel svazek česnek 3 stroužky osso buco 8 plátků
cibule 2 drcená rajčata 1 kvalitní bílé víno 0,5 l
vývar 0,3 l plocholistá petržel svazek česnek 3 stroužky

Italská kuchyně, to nejsou jen těstoviny, pizza nebo rizoto. Promiňte mi nedortový příspěvek, jsem celá nadšená, že se mi podařilo koupit nečekaně a naprosto neplánovaně čerstvé telecí osso buco. To je něco! Tak tady teď sedím se skleničkou vína (které mi zbylo z vaření) a mezitím, co se maso peče, sepisuju recept na italskou specialitku z oblasti Lombardie.

Postup

Děravou kost nebo kost s dírou, což je to osso buco - telecí kolínko řezané přes morkovou kost (prostě telecí kližka s morkovou kostí) - nařezat po obvodu, osolit, opepřit, obalit v mouce a osmažit na pánvi na olivovém oleji.

Přendat na vyšší plech, já ráda používám tuhle krásnou pečící kameninovou glazovanou mísu, kterou jsem si kdysi dotáhla z Řecka.

Do výpeku přidat máslo, přiměřeně, cca 80-100 g, na kostičky nakrájené 2 cibule a smažit do sklovata.

Přidat výborné bílé víno - já mám dnes rulandu šedou pozdní sběr - a nechat zredukovat. Poté přidat drcená rajčata z plechovky s vývarem. Povařit a přilít k připravenému masu na pekáč.

Pečeme přikryté na 150 st cca 2 hodiny. Chvíli před dokončením přidat voňavou směs nakrájené petržele, česneku a nastrouhané citronové kůry (jen žlutou část).

A je hotovo. Vidíte tu vypečenou díru v kosti? 

Máme rádi s jemnou máslovou bramborovou kaší (tak neitalské) nebo po buransku s chlebem. 

Příprava sice zdlouhavá, úplně šup šup to není, ale stojí to za to. Proto taky taková várka naráz. Kvůli třem kouskům masa bych se s tím nepárala.  Dělám málo, spíše výjimečně a svátečně.

Vždyť přijedou děti, není to svátek? A velká radost?

Dobrou chuť a na zdraví!


Tento článek napsal Renatiny dorty

Jsem Renata a toto jsou mé recepty. Budu se snažit vás pobavit a pobídnout, abyste také něco zkusili nebo ochutnali. Nic není nemožné! Renatiny dorty jsou důkazem. Naše dorty mají příběh.

Fotogalerie