Mimo mísu aneb Itálie na talíři

Italská kuchyně, to nejsou jen těstoviny, pizza nebo rizoto. Promiňte mi nedortový příspěvek, jsem celá nadšená, že se mi podařilo koupit nečekaně a naprosto neplánovaně čerstvé telecí osso buco. To je něco! Tak tady teď sedím se skleničkou vína (které mi zbylo z vaření) a mezitím, co se maso peče, sepisuju recept na italskou specialitku z oblasti Lombardie.

Popis

Děravou kost nebo kost s dírou, což je to osso buco - telecí kolínko řezané přes morkovou kost (prostě telecí kližka s morkovou kostí) - nařezat po obvodu, osolit, opepřit, obalit v mouce a osmažit na pánvi na olivovém oleji.

Přendat na vyšší plech, já ráda používám tuhle krásnou pečící kameninovou glazovanou mísu, kterou jsem si kdysi dotáhla z Řecka.

Do výpeku přidat máslo, přiměřeně, cca 80-100 g, na kostičky nakrájené 2 cibule a smažit do sklovata.

Přidat výborné bílé víno - já mám dnes rulandu šedou pozdní sběr - a nechat zredukovat. Poté přidat drcená rajčata z plechovky s vývarem. Povařit a přilít k připravenému masu na pekáč.

Pečeme přikryté na 150 st cca 2 hodiny. Chvíli před dokončením přidat voňavou směs nakrájené petržele, česneku a nastrouhané citronové kůry (jen žlutou část).

A je hotovo. Vidíte tu vypečenou díru v kosti? 

Máme rádi s jemnou máslovou bramborovou kaší (tak neitalské) nebo po buransku s chlebem. 

Příprava sice zdlouhavá, úplně šup šup to není, ale stojí to za to. Proto taky taková várka naráz. Kvůli třem kouskům masa bych se s tím nepárala.  Dělám málo, spíše výjimečně a svátečně.

Vždyť přijedou děti, není to svátek? A velká radost?

Dobrou chuť a na zdraví!


Tento recept přidat Renatiny dorty

Jsem Renata a toto jsou mé recepty. Budu se snažit vás pobavit a pobídnout, abyste také něco zkusili nebo ochutnali. Nic není nemožné! Renatiny dorty jsou důkazem. Naše dorty mají příběh.

Hodnocení

Zobrazit hodnocení

Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první

Odpovídáte na hodnocení

Text musí být mezi 25 a 1000 znaky!

Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín

Načítám data...