Květáková pizza znamená, že její základ je připraven ze syrového květáku, jen s přidáním vajec, sýra a moučky z ovesných vloček. Upečení je  snadné a pak už zdobíme podle chuti jako klasickou pizzu. Ale počítejte s tím, že základ je měkkčí, takže POZOR na pevnost, ale květákové těsto, pokud ho více upečete, je taky křupavé. S výběrem, co navrch, buďte opatrní, květáková pizza nesnese těžké náplně, ale jinak si můžete dopřát vše, co k italské pochoutce patří: koření, rajskou omáčku a hlavně bylinky, atd.. My upekli víc a riskly i rajčata a vydrželo :-) 

Ingredience:

  • 1 velký květák
  • 3 vejce
  • 100 g ovesných vloček
  • 200g nastrouhaného sýra (my parmezan)
  • 100g šunka dušená 92% masa
  • pórek (zelená část)
  • 100g kukuřice
  • 3 střední rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, rajčatová polpa, oregano, tymián

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Z květáku odstraňte zelené listy, omyjte a natrhejte na menší růžičky. Postupně je rozmixujte na malé kousky tak, aby měl květák strukturu vařené rýže. Dejte do velké mísy, přidejte moučku z ovesných vloček (tyčákem rozdrtíte ovesné vločky na prach), 4 lžíce nastrouhaného sýra, rozklepněte vejce, přidejte sůl a vše propracujte v těstotrochu těžší a vlhčí než normální těsta s moukou, nicméně to není na závadu. Těsto naneste na pečící papír na jeden klasický plech o výšce asi cca 1 cm. Dejte do trouby zapéct asi na 20 minut, ale záleží na typu trouby, plech otáčejte a hlídejte si barvu.

Až bude upečeno do zlatova a bude pevný povrch, vyndejte z trouby a nechejte trochu vychladnout, ať se lépe nanáší sugo a suroviny. Sugo – smíchejte rajčatovou polpu, česnek, bylinky, sů a pepř a vše dobře promíchejte ať se prolnou chutě. Potom naneste na těsto a rovnoměrně rozetřete.

Suroviny pokladete dle chuti a stylu nahoru, zasypete zbytkem sýra a dáte na cca 10 minut zapéct (opět záleží na troubě a použitých surovinách).

Co dát do suga a nebo nahoru, je pravdu jen na vás. Může se připravit i bezlepková varianta s třeba mandlovou moučkou, nebo vegetariánská, záleží jen na chuti a fantazii.