Kuře supreme s hráškovou kaší a marinovanou jarní zeleninkou

 07. 04. 2019  Gastro Zlin

Kuře supreme s hráškovou kaší a marinovanou jarní zeleninkou

Kombinaci hrášku, máty a medvědího česneku stojí za vyzkoušení.


I tento recept pokračuje v jarních barvách a chutích. Já osobně miluju hrášek s mátou a medvědím česenkem. Dnes si řekneme, jak tento recept osvěžíme.

Ingredience:

  • celé kuře
  • hrášek
  • baby mrkev
  • ředkvičky červené i bílé
  • hráškové lusky
  • květák
  • cherry rajčátka
  • jarní cibulka
  • máta
  • tymián
  • kmín
  • medvědí česnek
  • olej
  • ocet
  • mléko
  • máslo
  • citron
  • cukr krystal nebo třtinový
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si rozbouráme kuře na jednotlivé části. Já použil pro recept supreme, což není v podstatě nic jiného než prso s kostí od křídla a kůží. Máme-li celé kuře, stejně použijeme i stehna a skelet. Ze skeletu založíme vývar a necháme provařovat. Jednotlivé kousky kuřete osolíme, opepříme, přidáme tymián, kmín a kůží dolů orestujeme do zlatova nejprve z jedné strany, potom z druhé. Pak dáme dopéct do předehřáté trouby na 180° v pekáčku do půlky ponořené ve vodě klidně 45 minut, abychom měli jistotu, že bude maso u kosti hotové a měkučké.

V dalším pořadí nás čeká hrášková kaše. Do středně velkého hrnce nalejeme vodu, dobře osolíme a přidáme hrášek (může být klidně mražený) a jednu oloupanou, na kostky nakrájenou bramboru. Vaříme (rozvařujeme) do měkka asi 30 minut.

Mezitím si nachystáme zeleninu. Nakrájíme, na sympatické tvary, vlastně je to úplně na vás, jestli necháte větší kusy, nebo napůlíte, uděláte kostky nebo jiné patvary, důležité je květák, mrkev a lehce orestovat na másle, aby změkly. Zeleninu, kterou jíme i za sirova nemusíme.
Nyní je čas využít vývar, který už nám hezky chytá barvu a chuť. Do misky si odlejeme cca 3 dcl vývaru, přidáme špetku soli, pepře, půl lžičky octa, malou lžičku cukru a přistrouháme citronovou kůru z jednoho citronu. Promícháme. V tomto lahodném kyselkavo sladkém nálevu necháme všechnu připravenou zeleninu marinovat asi 10 minut.

Během marinování se nám uvařil hrášek s bramborou. Slejeme vodu, přidáme mléko, máslo, nasekanou mátu a medvědí česnek, osolíme a opepříme. Ponorným mixérem mixujeme do hladké kaše.

Máme hotovo, teď jen stačí vše zkompletovat na talíř a popřát si dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.