Krůtí roláda s velikonoční nádivkou a bramborovo dýňové pyré

 27. 04. 2019  Gastro Zlín

Krůtí roláda s velikonoční nádivkou a bramborovo dýňové pyré

Mezi tradiční velikonoční recepty patří roláda s nádivkou.


K jarním receptům a velikonocím patří bezesporu roláda a jarní nádivka. Já jsem pro tento recept zvolil krůtí stehení maso, neboť je šťavnatější a je ho pořádná porce. :)

Ingredience na roládu a nádivku:

  • krůtí maso stehení
  • toastový chléb
  • vejce
  • mléko
  • hořčice
  • petržel
  • jarní cibulka
  • česnek
  • cibule
  • slanina
  • pažitka
  • majoránka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Ingredience na pyré:

  • brambory
  • máslová dýně
  • mléko
  • máslo
  • sůl

Když jsem vařil tento recept, hrozně jsem si to užíval, protože to není hrc prc na pánvi a nazdar talíři, ale člověk u toho potřebuje čas a mnoho úkonů, které společně tvoří tuto jarní dobrotu.

Nakrájel jsem na malé kostky cibuli a slaninu a na trošce oleje jsem je pozvolna restoval do zlatova. Dále jsem si nakrájel toastový chléb (celé menší balení), hromadu listové petržele, pažitku, jarní cibulku a ve větší míse jsem je důkladně promíchal se třemi žloutky, šesti stroužky utřeného česneku, majoránkou, solí a pepřem. V menší misce jsem z bílků vyšlehal sníh a pozvolna vmíchal do směsy.

Krůtí maso zbavíme blanek a šlach a naklepeme do tenka, aby se nám roláda hezky balila. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Část nádivky zabalíme do rolády, kterou svážeme provázkem a na pánvi orestujeme, aby se nám maso zatáhlo. Dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180°asi 45 minut. Druhou část nádivky dáme do zapékací mísy vytřené máslem a pečeme spolu s roládou.

Mezitím si dáme uvařit pár brambor. Máslovou dýni, můžeme uvařit s bramborami, nebo pro lepší chuť upéct předem v troubě. Jakmile máme hotovo, zcedíme vodu z brambor, přidáme dýni, vlažné mléko, máslo, sůl pepř a ručním mixérem vyšleháme krásné hladké pyré.

Jako zeleninovou ozdobu jsem k tomuto receptu upekl mrkev nakrájenou na kostky, opekl pórek a přidal trochu čerstvého hrášku a nasekanou pažitku. Dobrou chuť. :)


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.