Kachní prso s omáčkou z lesního ovoce a rozmarýnu, pyré z brambor, petržele a jablek

 18. 03. 2019  Gastro Zlín

Kachní prso s omáčkou z lesního ovoce a rozmarýnu, pyré z brambor, petržele a jablek

Jemné kachní maso, sladká omáčka z lesních plodů a krémové pyré lehce kyselkavé po jablíčkách vytvoří dokonalou harmonii chutí.


Původně jsem v neděli nechtěl vůbec vařit a v sobotu vařila přítelkyně. Nakonec jsem to prostě nevydržel a udělal svůj oblíbený receptík na kachní prsa.

Ingredience:

  • 2 kachní prsa
  • 3 menší brambory
  • 5 stredně velkých petželí
  • 2 jablka
  • rybízové víno
  • lesní směs ovoce
  • mléko
  • máslo
  • rozmarýn
  • tymián
  • římský kmín
  • olej
  • třtinový cukr
  • sůl
  • Pepř

Postup:

Kachní prsa opláchneme, osušíme ubrouskem a jemně nakrojíme kůži na několika místech. Poté osolíme, opepříme a posypeme římským kmínem. Nejprve kůží dolů orestujeme na pánvi (je důležité být trpělivý a nechat kůži pořádně opéct, aby byla křupavá) poté otočíme, necháme zatáhnout i z druhé strany a dopečeme v troubě rozehřáté na 180°asi 8 minut. Ti co nemají rádi ,,krvavé,, nechají 10-12 minut, ale déle rozhodně ne.

Pyré je v tomto receptu opravdu moje oblíbená součást. Nakrájíme si brambory, kořenovou petržel a jablka na kostky a necháme uvařit do změknutí v osolené vodě. Slijeme vodu a přidáme ohřáté (ne horké) mléko, trochu másla, dosolíme (pokud je třeba) a vyšleháme jemné pyré. (Je to v podstatě to samé jako kaše, ale pyré by mělo být jemnější a malinko řidší)

Omáčka je velmi snadná a vystřelí tento pokrm chuťově do vesmíru.
V rendlíku si s cukrem necháme pozvolna povolit mraženou lesní směs ovoce (používám mraženou, protože na tom nic není a čerstvou radši s ním na zmrzlinovém poháru). Pánev, kde se opékaly kachní prsa zaliju rybízovým vínem, abych získal do omáčky chutě z výpeku, vyvařím alkohol a sliju do rendlíku s ovocem. Přidám rozmarýn, tymián, sůl, pepř a nechám probublávat, abych zredukoval konzistenci. Po chvíli tyčovým mixérem rozmixuji do hladka a znovu provařím. jakmile stáhnu zredukovanou omáčku z plamene, hodím do ní ješte menší kostku másla, aby mi udělalo v omáčce lepší a jemnější konzistenci.

No a můžeme nakrásně servírovat. Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.