Grilovaný losos, pečené brambory, koprová omáčka a vejce

 25. 06. 2019  Gastro Zlin

Grilovaný losos, pečené brambory, koprová omáčka a vejce

Čerstvý kopr ze zahrádky a domácí vajíčka rozsvítí tento recept i vaše chuťové pohárky.


Je mnoho způsobů, co dát jako přílohu ke koprové omáčce, nebo jakou kombinaci naservírovat. Nejčastější verze je s houskovým knedlíkem a hovězím vařeným masem, nebo vařené brambory a vejce. Já jsem zvolil kombinaci modernější s grilovaným lososem. A protože bylo na grilu místo, upekl jsem tam i ty brambory.

Ingredience:

  • losos
  • brambory
  • vejce
  • mléko
  • máslo
  • hladká mouka
  • muškátový oříšek
  • ocet
  • cukr krystal
  • citron
  • olej
  • sůl
  • pepř

Je to vlastně velmi jednoduchý a relativně i rychlý recept. Jako první si dám vařit brambory, které nechám ve slupce v dobře osolené vodě asi 15 minut.

Rozpálím si gril,  lososa osolím, opepřím a položím kůží dolů. Nechám péct z jedné strany asi 20 minut. Jakmile se brambory uvaří, zcedím vodu, promíchám s olejem, osolím, opepřím a přidám na gril k lososovi, aby se nám krásně upekly do zlatova.

Mezitím ve vodě uvaříme vajíčka ,,na tvrdo,, asi 10 minut.

Tradá, vše se peče a vaří a nám zbývá udělat jen omáčku. Máme v podstatě dvě možnosti. Ale o tom až potom. V každém případě musíme udělat bešamel. Na tomto receptu je to asi ta nejsložitější věc, takže je dobré se u toho ničemu dalšímu příliš nevěnovat, kdo to nemáte už v oku. Základem je rozpustit v hrnci máslo. Já přidávám trochu oleje, neboť se nám pak máslo nemá tendenci tolik připalovat. Do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hmota kašovité konzistence. Chvíli povaříme a poté zalijeme studeným mlékem. Poměr suroviny dávám na 100g másla, 100g hladké mouky a litr mléka. Dobré je však  nespoléhat na přesné normy, člověk si to musí prostě vyzkoušet a zkušenostmi se zdokonalovat. V této chvíli už za stálého míchání na mírném plameni dochucujeme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Omáčka nám začíná houstnout a to je čas stáhnout plamen. Přidáme cukr, ocet a provařujeme. Teď je potřeba ochutnávat, aby jsme docilili sladkokyselkavé chuti. Až budeme spokojeni, stáhneme omáčku úplně z ohně a přidáme bohatou porci nasekaného kopru. Jako třešničku na dortu nastrouhám do omáčky vždyky trochu kůry z citronu. Ta nám krásně vytáhne všechny chutě a navíc přidá omáčce ještě další rozměr.

Mezitím se nám ugriloval losos, kterého já pro lepší chuť vždy pokapu šťávou z citronu a můžeme servirovat.

Málem bych zapomněl. Na začátku jsem říkal, že jsou vlastně dva způsoby. Je to takový typ pro ty z vás, kteří se bojí octa. Když koupíte nakládaný kopr v nálevu, nemusíte přidávat ani cukr, ani ocet, tento produkt vám omáčku dochutí bez problému sám. Nicméně se nebudete moct chlubit, že umíte domácí koprovku :D

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.