Grilovaný candát s krémovým risottem a hráškovým pyré s mátou
Když léto, tak grilování a když grilování, tak nesmíme zapomínat na ryby…!
Popis
Když se v létě grilují ryby, všichni jsou posedlí lososem, protože nemá kosti a zdánlivě se na něm nedá nic pokazit. My si však dnes uděláme Candáta, neboť se k tomuto svěžímu receptu hodí mnohem lépe.
Ingredience:
- Filet z Candáta
- Rýže Arborio
- Bílé víno
- Vývar z kostí a zeleniny
- Hrášek
- Listová petržel
- Máta
- Citron
- Smetana
- Máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
V hrnci si rozpálíme olivový olej a chvíli v něm restujeme rýži. Poté zalijeme vínem a počkáme asi
4-5 minut, než se alkohol odpaří. Poté začneme pozvolna přilévat vývar, dokud nám rýže krásně nezměkne. Musíme hlídat, aby byla ponořená, ale zároveň, aby nám držela stále konzistenci a zrnka neplavaly. Jakmile je rýže al dente, osolíme, opepříme, přidáme trochu másla, promícháme, odděláme z plamene a necháme krásně dojít pod pokličkou.
Do rendlíku odlejeme vývar, do něhož ponoříme hrášek a chvíli vaříme. Opět platí, že by hrášek neměl plavat. Počkáme, až bude hrášek měkký, přidáme nasekanou mátu a tyčovým mixérem jej rozmixujeme do hladka. Pro zjemnění přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Omáčku provařujeme, dokud smetana nezačne houstnout a omáčka nebude mít luxusní jemnou konzistenci.
Teď už zbývá jen candáta připravit na gril. Já osobně vždycky jen naříznu kůži na několika místech, osolím a opepřím. Není potřeba používat žádné rybí koření z pytlíku, ani jiné zázraky na počkání. Grilujeme pouze ze strany kůže. Candát a jiné bílé ryby mají jemnější kůži jak třeba losos a proto se nám maso krásně upeče z obou stran, i když ho neotáčíme. Na závěr můžeme na rybu položit kousek másla a počkat, až se rozpustí, pokapat trochou citronové šťávy a hurá na talíř.
Na závěr dozdobíme petrželkou, kuličkami hrášku a grilovaným citronem. Dobrou chuť.
Tento recept přidat Petr Chudárek - grafik a kuchař
Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.