Grenaille s cuketovým zelím, mrkví, špekem a jarní cibulkou

 29. 07. 2019  Gastro Zlín

Grenaille s cuketovým zelím, mrkví, špekem a jarní cibulkou

I ty nejjednodušší jídla můžou nejen zasytit, ale i zahřát na duši.


Jak bylo řečeno, někdy nezáleží na tom, jak jídlo vypadá, ale pořád je důležitější, jak chutná. Tento recept je opravdu snadný, hrozně moc domácí a velmi dostupný. Každý má nějakou tetu nebo strýčka, který mu donese domácí cuketu, soused zase brambory, nebo kus špeku a velmi mnoho lidí pěstuje mrkev nebo cibuli. Ti ostatní si to mohou nakoupit v obchodě. :D

Ingredience

  • cuketa
  • brambory
  • mrkev
  • cibule
  • jarní cibulka
  • kousek špeku nebo slaniny
  • kmín
  • bobkový list
  • nové koření
  • listová petržel
  • hladká mouka
  • ocet
  • cukr krystal
  • sádlo/olej
  • sůl
  • pepř

Začneme zásmažkou, protože ta, se bude dělat u cuketového zelí nejdéle (pozor, u běžného zelí je to naopak). V pánvi rozehřejeme sádlo, nebo olej a začneme na něm restovat cibulku se špekem. Pěkně pozvolna až do zlatova. Mezitím si nastrouháme cuketu a mrkev, podlejeme trochou vody a dusíme do změknutí. Nesmíme zapomenout přidat nové koření, kmín, sůl, pepř a bobkový list. Všechno se nám krásně pomalu vaří a restuje, tak zbývá jen uvařit brambory ve slupce.

Začneme vše dokončovat. Cibule nám hezky zezlátla, tak k ní přisypeme trochu mouky a mícháme, dokud se nám nevytvoří jížka, tu důkladně zarestujeme a stáhneme z ohně. K cuketě a mrkvi přidáme lžíci octa a dvě lžíce cukru. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Nyní smícháme zelí s jížkou a chvilinku provaříme, aby se nám komponenty hezky spojily a zahustily. Na závěr nasekáme trochu petržele a vmícháme ji do zelí. Oloupeme uvařené brambory, posypeme jarní cibulkou, osolíme a můžeme se do toho pěkně s chutí pustit.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.