Filet z candáta, karotkové pyré, pečené granille, medvědí česnek

 31. 03. 2019  Gastro Zlin

Filet z candáta, karotkové pyré, pečené granille, medvědí česnek

Medvědí česnek je typickou jarní surovinou. V tomto receptu jsem použil pesto z něj.


Jaro je tu a přineslo nám mnoho klasických surovin. Typickou z nich je medvědí česnek. V tomto receptu jsem na něj myslel a použil pesto z něj, které vyrábí můj kamarád pod sympatickým projektem ,,Chutney s láskou,,.

Ingredience:

  • filet z candáta
  • mrkev
  • baby karotka
  • grenaille
  • cuketa
  • baby špenát
  • pesto z medvědího česneku
  • listová petržel
  • jarní cibulka
  • máslo
  • mléko
  • tymián
  • kmín
  • limeta
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Začneme vždycky tím, co trvá nejdéle. V tomto případě je to příloha. Postup je cca na 4 porce. Nachystáme si hrnec s osolenou vodou a dáme vařit. Grenaille jsou malé brambůrky, takže si připravíme takových 6, z čehož 2 oloupeme a 4 necháme ve slupce. Dále očistíme cca 6 středně velkých mrkví. Mrkev a brambory bez slupky nakrájíme na menší kousky, brambory ve slupce necháme v celku. Vše dáme do hrnce s vroucí vodou. Asi po 5ti minutách vytáhneme brambory ve slupce a nakrájíme na tlustší kolečka. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a tymián a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi 25 minut.

Filet z candáta opláchneme a osušíme. Na 4 porce předpokládám filety ze dvou ryb. Nakrojíme jemně kůži, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu a dáme péct na pánev kůží dolů. Kdo se bojí, že rybu na kůži spálí, může použít pečící papír, je to šetrnější. Takhle opékáme asi 15 minut pouze z jedné strany. Ryba nám krásně dojde a kůže bude mít zlatavou barvu. Jakmile vidíme, že je ryba hotová, ztáhneme plamen a položíme na ni ještě plátek másla.

Mezitím, se nám uvařily brambory a mrkev. Zcedíme a přilejeme teplé mléko, přidáme kostku másla, osolíme, opepříme a ručním mixérem vyšleháme pyré do hladka.

Opečené brambory vyjmeme z trouby a ve větší misce pořádně promícháme s pestem z medvědího česneku smíchaným s nasekanou petrželí.

Jako ozdobu jsem tentokrát zvolil grilované plátky cukety, blanšírované baby karotky a baby špenát s restovanou jarní cibulkou.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.