Dýňový guláš s lesními houbami, batáty, červenou řepou, rozmarýnem a zázvorem

 12. 03. 2019  Gastro Zlín

Dýňový guláš s lesními houbami, batáty, červenou řepou, rozmarýnem a zázvorem

Dýně, lesní houby, batáty, rozmarýn, zázvor a mnoho dalších dobrot.Masožravci, dnes je to mimo vás, ale dejte tomu šanci!


Ingredience:

  • dýně (máslová/hokaido)
  • lesní houby/žampiony
  • batáty
  • šalotka
  • brambory
  • rozmarýn
  • tymián
  • římský kmín
  • zázvor nakládaný
  • zakysaná smetana
  • červená řepa
  • mrkev
  • máslo
  • sekaná petržel
  • vývar (zeleninový)
  • smetana min. 31%
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Tento voňavý mezmasý recept, říkejme mu třeba dýňový guláš, mě vždycky hrozně baví. Člověk si chvíli počká, ale pak to stojí za to.

Začneme tím, že si nakrájime dýni, mrkev, batáty a brambory na kostky a z toho ještě 1/4 na menší kostky spolu s řepou, které si namarinujeme bokem do oleje, rozmarýnu, tymiánu, kmínu, soli a pepře.

Ropálíme si v hrnci olej s trochou másla a zarestujeme šalotku. Nemusí být moc hnědá, jen tak do sklovata. Přidáme česnek a římský kmín. Po chvíli je čas přisypat i vetší kostky zeleniny a brambor, které dobře osolíme a opepříme. Asi po 5ti minutách pozvolného restování přidáme houby, rozmarýn, tymián, znovu osolíme a opepříme a pokračujeme dalších 5 minut. (Samozřejmě platí, že čím větší množství restujete, tím dýl bude zelenina chytat barvu. Vaříme podle citu, nejsme žádní amatéři, kteří vaří podle norem a budíku...)
Jakmile nám směs chytne barvu, zalijeme vývarem tak, aby nám jednotlivé kousky moc neplavaly, ale byly hezky ponořené. Teď máme dost času, než nám komponenty změknou a vrhneme se na menší kosty.

Marinované kostky zeleniny jsme asi 20 minut nechali odpočívat a je čas je uložit k přijemnému pečení v troubě na 180° klidně 30 minut krásně do křupava. Ve finále nám budou dělat ozdobu a další rozměr chutí a konzistence v jídle.

Uběhl nějaký čas a je potřeba zkusit, zdali už nám zelenina nezměkla. Pokud se tak stalo, blížíme se k cíli. Je důležité všechno pořád ochutnávat, aby bylo jídlo dostatečně slané a chuťově výrazné. Na závěr přidáme smetanu, nasekanou petržel (té není v jídle nikdy dost) a trochu nakládaného zázvoru. Provaříme pěkně do husté konzistence.

Nyní už nám jen zbývá naservírovat na talíř, posypat pečenými kostkami a dozdobit zakysanou smetanou, která dá celému jídlu ještě další vlnu chuti. Nezapomeňte si k tomu otevřít dobré červené víno nebo pivko.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.