Salát s chřestem, ztracené vejce a holandská pěna

 03. 04. 2019  Gastro Zlín

Salát s chřestem, ztracené vejce a holandská pěna

Chřest je v Česku nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. 

Ingredience:

Chřest

Baby špenát

Rukola

Ředvičky

Vejce

Ocet

Bílé víno

Rajčata

Máslo

Sůl

Pepř

Medová horčice

Olivový olej

Postup:

Chřest - Chřestu odlomíme tvrdé konce, oloupeme. Dáme vařit vodu, kterou dost osolíme. Vhodíme chřest a 2 minuty vaříme. Potom scedíme a dáme rychle do připravené mísy s vodou a ledem.

Holandská pěna - na vodní lázně (nesmí vřít, stačí horká pára) dejte hrnec s bílým vínem, do něj opatrně zašleháme žloutky. Po cca 2 minutách neustálého šlehání přiléváme opatrně rozpuštěné máslo. Osolíme dle chuti a vše spojíme a můžeme servírovat.

Ztracené vejce - použijeme širší kastrol (déle drží vír),  Vodu roztočíme ve fázi, kdy se na dně teprve začínají tvořit bubliny, voda má zhruba 80 °C.  Vejce rozklepneme do mělké misky a pak jej opatrně vlijeme do víru.  bílek lžící obmotáme kolem žloutku tak, abychom dosáhli kulovitého tvaru. Necháme ve vodě tři až čtyři minuty.  

Salát - do mísy si vložíme rajčata, baby špenát, chřest, rukolu, ředkvičky. Vše osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a medovou hořčici. Vše důkladně promícháme a je hotovo. 

 

​​​​​

autor:

Gastro Zlín

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Kuchtík Bohuš

Kdo to ten Bohuš vlastně je? Nedávno mu bylo 31 let a ve světě gastronomie platí za odborníka na slovo vzatého. Za sebou má 15 let praxe v bezpočtu restaurací, barech a kavárnách – zvládá všechno, od úklidu až po management. Bohuš nedá dopustit na svou