Pesto z medvědího česneku
Jaro začalo a s ním i hon na medvědí česnek. Aktuálně se strhla přímo histerie okolo této zelené rostlinky.
Popis
Ale plno lidí stále neví jak medvědí česnek zpracovat nebo použít. A ani neví jak pořádně chutná. Doporučujeme vždy ochutnat malé množství, než zaplavíte svůj byt těmito zelenými lístky a potom zjistíte, co na tom vlastně všichni vidí?
Kde sehnat medvědí česnek??
koupíte jej brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce. Při rozemnutí voní po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. V našem kraji třeba Kněžpole u Uherské Hradiště, Tlumačov, Otrokovice, Držková a další můžete přidat do komentáře pod článek.
Nám chutná a proto si pojďme přiblížit, co s ním?? Pro uchování je můžete nasekat a uložit do mrazáku nebo udělat pesto (recept níže).
Nejjednodušší volba je namazat si chléb sádlem (pro sporťáky lučinou nebo tvarohem) a na něj si položit celé lístky a nebo nasekat na drobno a hned konzumovat.
Další variantou jak jednoduše zpracovat je nasekat medvědí česenk do těstovin, hodí se ale i na steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.
My si připravíme pesto, které se dá přidat taky do všeho, namazat nebo udělat dále krémovou polévku a nebo třeba do špenátu.
Ingredience:
- 200g medvědího česneku
- sůl
- 40g oříšků nesolených (piniové, kešu, arašídy)
- 50g strouhaného sýra Grana Padano
- 150ml panenského olivového oleje + na zakápnutí
- 10g dijonská hořčice
Postup:
Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo nebo nakrájejte nožem. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí.
Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v ledničce (vydrží maximálně 2 týdny).
Další recepty a jarní suroviny najdete v našem článku ZDE
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tipovací soutěž o naše pesto!!!!
Správný tip je 3.874g
Výherci a nejbližší tipy:
Eva Patáková – 3785g
Miluš Školiaková – 3555g
Olga Kotková – 3185g
Výhercům gratulujeme a přejeme dobrou chuť při přípravě pokrmů z tohoto pesta.
Tento recept přidat Kuchtík Bohuš
Kdo to ten Bohuš vlastně je? Nedávno mu bylo 31 let a ve světě gastronomie platí za odborníka na slovo vzatého. Za sebou má 15 let praxe v bezpočtu restaurací, barech a kavárnách – zvládá všechno, od úklidu až po management. Bohuš nedá dopustit na svou
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera

Krém z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Salát s chřestem, ztracené vejce a holandská pěna

V čem spočívá magie staření steakového masa?

Rozhovor: Gastro Zlín podporuje nadaci Život je dar

Květáková pizza

Salát z pečené dýně
Fotogalerie




Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.