Pesto z medvědího česneku

 03. 04. 2019  Gastro Zlín

Pesto z medvědího česneku

Jaro začalo a s ním i hon na medvědí česnek. Aktuálně se strhla přímo histerie okolo této zelené rostlinky.


Ale plno lidí stále neví jak medvědí česnek zpracovat nebo použít. A ani neví jak pořádně chutná. Doporučujeme vždy ochutnat malé množství, než zaplavíte svůj byt těmito zelenými lístky a potom zjistíte, co na tom vlastně všichni vidí?

Kde sehnat medvědí česnek??

koupíte jej brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce. Při rozemnutí voní po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. V našem kraji třeba Kněžpole u Uherské Hradiště, Tlumačov, Otrokovice, Držková a další můžete přidat do komentáře pod článek.

Nám chutná a proto si pojďme přiblížit, co s ním?? Pro uchování je můžete nasekat a uložit do mrazáku nebo udělat pesto (recept níže).

Nejjednodušší volba je namazat si chléb sádlem (pro sporťáky lučinou nebo tvarohem) a na něj si položit celé lístky a nebo nasekat na drobno a hned konzumovat.

Další variantou jak jednoduše zpracovat je nasekat medvědí česenk do těstovin, hodí se ale i na steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty. 

My si připravíme pesto, které se dá přidat taky do všeho, namazat nebo udělat dále krémovou polévku a nebo třeba do špenátu.

Ingredience:

  • 200g medvědího česneku
  • sůl
  • 40g oříšků nesolených (piniové, kešu, arašídy)
  • 50g strouhaného sýra Grana Padano
  • 150ml panenského olivového oleje + na zakápnutí
  • 10g dijonská hořčice

Postup:

Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo nebo nakrájejte nožem. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí.
Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v ledničce (vydrží maximálně 2 týdny). 

Další recepty a jarní suroviny najdete v našem článku ZDE

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tipovací soutěž o naše pesto!!!!

Správný tip je 3.874g

Výherci a nejbližší tipy:

Eva Patáková – 3785g

Miluš Školiaková – 3555g

Olga Kotková – 3185g

Výhercům gratulujeme a přejeme dobrou chuť při přípravě pokrmů z tohoto pesta.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Kuchtík Bohuš

Kdo to ten Bohuš vlastně je? Nedávno mu bylo 31 let a ve světě gastronomie platí za odborníka na slovo vzatého. Za sebou má 15 let praxe v bezpočtu restaurací, barech a kavárnách – zvládá všechno, od úklidu až po management. Bohuš nedá dopustit na svou