Domácí chléb s cibulkou

 24. 03. 2020  Gastro Zlin

Může být na večeři nebo snídani vůbec něco lepšího než domácí chleba? U nás mu nikdo neodolá, protože vždycky provoní celý dům. Možná si teď spíš říkáte, že udělat chleba je přece pro zkušené pekaře. Ale po vyzkoušení sami zjistíte, že upéct ho není žádná věda. A jestli vás od jeho výroby odrazují spíše hodiny strávené v kuchyni, tak to u tohoto receptu taky nehrozí. Za dvacet minut máte těsto, které necháte kynout a jen dáte do trouby. A až ten svůj chleba pak ochutnáte, tak už nebudete chtít jiný.

Ingredience
hladká mouka 500 g sůl 2,5 lžičky voda 300 g
čerstvé droždí 1 kostka (42 g) med 1,5 lžíce cibule + olej dle chuti

Nejdříve si připravíme cibulku, aby mezitím stihla vychladnout. Najemno nakrájenou ji dozlatova osmažíme na oleji.


V míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si vytvoříme důlek, do kterého nalijeme vodu a do ní rozdrobíme droždí. Chvilku necháme odstát, aby vzešel kvásek. Přidáme ještě med a pak už hnětačem nebo „místo posilovny“ ručně vytvoříme hladké nelepivé těsto. Nakonec do něj vmícháme cibulku (snažte se nepřidat moc oleje).


Takto připravené těsto si ještě dopracujeme na vále. Já si z těsta vždy vytvořím čtverec a každý roh zahnu doprostřed. Toto zopakujte minimálně třikrát. Když máme chléb zpracovaný, vložíme jej do olejem vymazané formy, ve které bude kynout a získá podle ní i tvar. Po asi půl hodině chleba ještě jednou zpracujeme na vále a pak zase dáme do formy kynout ještě na 20 minut.


Troubu si rozehřejeme na 220°C a do spodní části trouby nachystáme nádobu s vodou. Vykynutý chléb si přeneseme na plech, potřeme ho slanou vodou a žiletkou rozřežeme podle fantazie. Necháme pár minut dokynout na plechu, dáme do trouby a teplotu stáhneme na 200°C. Pečeme asi 45 minut. Než chleba vytáhneme, potřeme ho čistou vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá.

 

Tip: Není podmínkou použít smaženou cibulku. Variant je mnoho a fantazii se meze nekladou. Doporučuji kmín, oříšky, různá semínka a mou oblíbenou kombinací je i rozmarýn s česnekem.

Tož hurá na to

Tento článek napsal:

MS Bakes

Sedmnáctiletá holka z Uherského Brodu, kterou prostě baví péct.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie