Domácí chléb s cibulkou
- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Může být na večeři nebo snídani vůbec něco lepšího než domácí chleba? U nás mu nikdo neodolá, protože vždycky provoní celý dům. Možná si teď spíš říkáte, že udělat chleba je přece pro zkušené pekaře. Ale po vyzkoušení sami zjistíte, že upéct ho není žádná věda. A jestli vás od jeho výroby odrazují spíše hodiny strávené v kuchyni, tak to u tohoto receptu taky nehrozí. Za dvacet minut máte těsto, které necháte kynout a jen dáte do trouby. A až ten svůj chleba pak ochutnáte, tak už nebudete chtít jiný.
Popis
Nejdříve si připravíme cibulku, aby mezitím stihla vychladnout. Najemno nakrájenou ji dozlatova osmažíme na oleji.
V míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si vytvoříme důlek, do kterého nalijeme vodu a do ní rozdrobíme droždí. Chvilku necháme odstát, aby vzešel kvásek. Přidáme ještě med a pak už hnětačem nebo „místo posilovny“ ručně vytvoříme hladké nelepivé těsto. Nakonec do něj vmícháme cibulku (snažte se nepřidat moc oleje).
Takto připravené těsto si ještě dopracujeme na vále. Já si z těsta vždy vytvořím čtverec a každý roh zahnu doprostřed. Toto zopakujte minimálně třikrát. Když máme chléb zpracovaný, vložíme jej do olejem vymazané formy, ve které bude kynout a získá podle ní i tvar. Po asi půl hodině chleba ještě jednou zpracujeme na vále a pak zase dáme do formy kynout ještě na 20 minut.
Troubu si rozehřejeme na 220°C a do spodní části trouby nachystáme nádobu s vodou. Vykynutý chléb si přeneseme na plech, potřeme ho slanou vodou a žiletkou rozřežeme podle fantazie. Necháme pár minut dokynout na plechu, dáme do trouby a teplotu stáhneme na 200°C. Pečeme asi 45 minut. Než chleba vytáhneme, potřeme ho čistou vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá.
Tip: Není podmínkou použít smaženou cibulku. Variant je mnoho a fantazii se meze nekladou. Doporučuji kmín, oříšky, různá semínka a mou oblíbenou kombinací je i rozmarýn s česnekem.
Tož hurá na to
Hodnocení
Přidat hodnocení
Odpovídáte na hodnocení
Další články od bloggera

Pomerančové tartaletky s čokoládovou ganache

Čokoládové brownies

Pavlova podle MS bakes

Nekynuté lívance podle MS bakes

Čokoládové muffiny

Domácí chléb s cibulkou
Ingredience
Fotogalerie


Facebook Gastro Zlín
-
,,Největší inspirací pro drink mi byl les,” říká účastník soutěže Podpoř svého barmana Tomáš
Fernet Stock začátkem prosince vyhlásil soutěž s názvem Podpoř svého barmana . Do této soutěže se mohlo zapojit 49 barmanů a barmanek z celé...
-
Mexiko dorazilo do Zlína - představujeme Vám bistro TožTacos
Holá Amígos! Víte, že před nedávnem se otevřelo malinké take away bistro v mexickém stylu? Že né, tak my vám jej přestavíme. Jedná se o @tož...
-
Vánoční drink s Grepino pro pár přátel, které stačí mít...
Taky už se vám někdy stalo, že jste naprosto nečekaně doma přivítali návštěvu? Každý chce být skvělým hostitelem a proto se dnes Dalibor s Tomášem...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.