Vepřová svíčková Wellington se špenátem, bramborovým fondánem a omáčkou z pošírované hlívy ústřičné
Podzim nám ťuká na vrátka, a proto je na čase začít vařit jídla z pěkně vyhřáté trouby.
Popis
Na vaření mě nejvíc baví to, že si člověk vlastně z každého receptu může udělat svůj vlastní originální. Svíčková Wellington známá spíše z hovězího masa, může rozvonět i vaši kuchyni. Já jsem si vybral pro tento recept vepřovou svíčkovou panenku a luxusní hlívu ústřičnou, která tomuto receptu dává další chuťový rozměr.
Ingredience:
- vepřová panenka
- listové těsto
- baby špenát
- cibule
- česnek
- brambory
- hlíva ústřičná
- kmín
- vaječný žloutek
- sezamové semínko
- vývar
- smetana
- olej
- sůl
- pepř
Nejprve si nachystáme na bramborové fondány. Je to skvělá kombinace restování, vaření a zároveň pečení brambor. Brambory si nakrájíme na plátky nebo na kvádrový tvar tak, abychom měli aspoň dvě ploché strany. osolíme a orestujeme ze dvou stran na rozpálené pánvi do zlatova. Jakmile máme hotovo, vyskládáme do pečící mísy a podlijeme vývarem tak, aby byly brambory ponořené maximálně do 3/4. Pečeme asi 35 minut na 180°.
Vepřovou panenku očistíme pořádně nasolíme, opepříme (kdo chce, může přidat i nějakou bylinu) a zprudka restujeme na pánvi ze všech stran. Mezitím si v rendlíku zpěníme cibuli a česnek a necháme na nich prohřát baby špenát. Dochutíme solí a pepřem a ztáhneme z plamene.
Jakmile máme hotovo, těsto vyválíme do obdélníku a maso do něj zabalíme spolu se špenátem. Spoj necháme přehnutý dole, celé potřeme vaječným žloutkem, ozdobíme sezamovými semínky. Po ukrojení má být maso uprostřed růžové takže pečeme na 160°asi 20 minut. Dobrým signálem je počkat, až listové těsto krásně zezlátne a můžeme vytáhnout.
Teď už nám chybí jen omáčka z hlívy ústřičné. Hlívu zbavíme konců nožiček osolíme, opepříme, přidáme špetku kmína a v rozehřátém vývaru provařujeme asi 10 minut. Polovinu hlívy vyndáme na ozdobu a druhou spolu s vývarem mixujeme do hladka. Přilejeme smetanu min. 31% a provařujeme, dokud nám omáčka nezhoustne do potřebné konzistence.
Máme hotovo a můžeme servírovat. Dobrou chuť.
Tento recept přidat Petr Chudárek - grafik a kuchař
Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.