Vepřová panenka pečená ve slanině, hříbkové rizoto s liškami a tymiánem

 03. 03. 2019  Gastro Zlin

Vepřová panenka pečená ve slanině, hříbkové rizoto s liškami a tymiánem


Tento recept je jeden z mých nejoblíbenějších. Vařím ho doma, máme ho velmi rádi, ale také jsem ho mohl připravovat pro lidi v restauracích, kde jsem působil.

Ingredience na panenku:

  • vepřová panenka
  • slanina
  • tymián
  • olej
  • sůl
  • pepř

Ingredience na rizoto:

  • rýže Arborio
  • bílé víno
  • cibule
  • hříbky, lišky
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • masový nebo zeleninový vývar
Postup:

Nejprve si očistíme maso, osolíme, opepříme a v oleji s tymiánem necháme marinovat aspoň hodinu v lednici. Poté maso orestujeme ze všech stran a obalíme do slaniny. Rozpálíme troubu cca na 180°.

Odsypeme si rýži do hrníčku. Většinou je ideální množství jeden větší hrnek pro 3-4 jedlíky, kteří se nepřejídají. Rozpálíme na pánvi olivový olej a asi půl minuty rýži restujeme. Poté zalijeme vínem, počkáme až se alkohol odpaří a postupně podléváme vývarem dokud nám rýže nezměkne. U rýže na rizoto platí to samé jako u těstovin. měla by být al dente, ne rozvařená. Osolíme, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.

Vedle v pánvi, na výpeku z veprového masa necháme zesklovatět cibulku a spolu s ní orestujeme houby se solí, pepřem a tymiánem. Jakmile dostanou zlatavou barvu vmícháme do rizota a ztáhneme z plamene. Pro zjemnění necháme ve směsi rozpustit trochu másla.

Po dobu kdy připravujeme houby a rizoto necháme panenku dopéct v předehřáté troubě asi 15 minut. Máme hotovo a můžeme servírovat.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.