Roláda s vaječnou fáší a slaninou, ragú z hlívy ustřičné a bramboráčky

 13. 02. 2019  Gastro Zlín

Roláda s vaječnou fáší a slaninou, ragú z hlívy ustřičné a bramboráčky

Krúta, slanina, hlíva, víno, vejce, cibule, brambory, česnek

Tento recept po mě chtěla udělat přítelkyně, neboť ho viděla v jednom časopise. Tak jsem sbalil tašku a šel nakoupit.

Ingredience roláda:
  • krútí maso
  • slanina
  • vejce
  • cibule
  • petržel listová
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • olej
Ingredience ragú z hlívy:
  • hlíva ústřičná
  • cibule
  • bílé víno
  • kmín
  • tymián
  • rozmarýn
  • smetana 31%
  • drůbeží vývar
  • sůl
  • pepř
  • máslo
Ingredience bramborák:
  • brambory
  • hladká mouka
  • vejce
  • majoránka
  • česnek
  • pepř
  • olej
Postup:

Krůtí prsa rozřízneme a naklepeme tak, aby se nám dobře zabalila. Osolíme, opepříme a naskládáme plátky slaniny.
Mezitím si vyrobíme vaječnou fáš, coz není v podstatě nic jiného než míchaná vajíčka na másle a cibulce s velkou hrstí nasekané petržele. Tuto vaječnou směs rozetřeme na rozprostřenou slaninu a vše zabalíme do rolády, kterou svážeme provázkem. Dáme do trouby péct tak 35 minut asi na 180°. Já většinou ještě roládu restuji na pánvi, aby chytla krásnou barvu.

Na pánvi orestujeme cibulku a jakmile nám zesklovatí, přidáme na kousky nakrájenou hlívu. Osolíme, opepříme a přidáme kmín, tymián a rozmarýn. Po chvíli restování, až nám hlíva chytne barvu, zalijeme dobrým bílým vínem a počkáme, až se odpaří alkohol. Potom už jen zalejeme smetanou a počkáme, až nám ragú krásně zhoustne.

Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, pořádně majoránky, sůl, pepř a hooodně česneku. Důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku, pro získání hustší konzistence. Bezlepkáři nemusí. Bramboráky se povedou bez mouky také a nebudou tak syté. Pak už jen smažíme dozlatova na pánvi.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek naspal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.