Rajská omáčka s celozrným knedlíčkem, masovými koulemi a plněnými paprikami

 04. 03. 2019  Gastro Zlin

Rajská omáčka s celozrným knedlíčkem, masovými koulemi a plněnými paprikami

Rajská omáčka v modernějším pojetí plná vůní a chutí


Rajskou omáčku miluju od dětství. Když ji dělávala babička, nemohl jsem se nikdy rozhodnout, jestli ji chci s hovezím masem, nebo sekanou, nebo plněnými paprikovými lusky. A protože mám rád na talíři spoustu barev, chutí a vůní, rozhodl jsem se, že si ten recept malinko přizpůsobím.

Ingredience na celozrné knedlíčky:

  • toastový chléb vícezrný/celozrný
  • vejce
  • petrželka
  • mléko
  • sůl
  • pepř

Ingredience na papriky:

  • malé baby papriky
  • ricotta
  • zakysaná smetana
  • koriandr
  • petrželka
  • šťáva z limety
  • sůl
  • pepř
  • olej

Ingredience na rajskou omáčku:

  • rajčatový protlak
  • cibule
  • hovězí/zeleninový vývar
  • bobkový list
  • nové koření
  • hřebíček
  • skořice
  • tymián
  • třtinový cukr
  • limetová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • olej

Ingredience na masové koule:

  • mleté hovězí a vepřové maso 2:1
  • strouhanka
  • vejce
  • tymián
  • majoránka
  • česnek
  • plnotučná hořčice
  • sojová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • olej
Postup:

Jak začít, abychom nezačali vytvářet třetí díl Jiráskova Temna... No já začal tak, že jsem si otevřel pivo. Úplně první jsem si nakrájel toustový vícezrný chléb na kostičky. (Pro 4 lidi počítejte cca půlku většího balení.) Přidal jsem 2 dcl mléka, 3 vejce, nasekanou petržel, sůl a pepř. Důkladně promícháme. V podstatě je to stejný jak dělat karlovarský knedlík. V mnoha receptech se dočtetem že oddělíte žloutek od bílku a vyšleháte sníh. Ano, je to lepší ale nutné to není. Pak rozdělíme hmotu na fresh fólii, zabalíme do válečku a dáme vařit asi na 35 minut do vroucí vody. PS: je dobré fólii před vařením propichat na několika místech párátkem.

Náplň do paprik vyrobíme smícháním výše uvedených ingrediencí v poměru dle chuti. Todle nerad normuji, prostě jak kdo má rád s tím, že dominantní ingredience je ricotta. Koriandr dodá náplni svěžest a chuť, limetová šťáva kyselost a hravost ve spojení s omáčkou, která hraje spíše sladšími chutěmi. Naplněné papriky pak pokapeme olejem a pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180° asi 25 minut.

Masové koule vyrobíte vlastně jako sekanou. Klasické suroviny, ale já osobně dávam i tymián a nebojím se naložit hodně česneku, pár poctivých lžic hořčice a trochu sojové omáčky, protože mám rád výraznou chuť. Strouhankou se snažím příliš neplýtvat, neboť není potřeba, když dodržíte poměr 2:1 hovězí libové a vepřové tučnější.
Z promíchané hmoty pak vytvarujeme koule, které si orestujeme na pánvi a můžeme dopéct v troubě s paprikami těch 25 minut.

Konečně se blížíme k vrcholu receptu, tedy k rajské omáčce a už teď vím, že k tomu Temnu nemám daleko, tak se omplouvám :D. Přiznám se že už mám nalíté druhé pivo a nasekanou cibulku, kterou jsem si začal restovat v hlubším hrnci. Jakmile mi chytne barvu (není nutné jako u svíčkové nebo guláše honit barvu dlouhým restováním cibule do tmava), přidám rajský protlak a restuji asi půl minuty s cibulí. Poté zalijeme vývarem a přidáme plátýnko s kořením. Já si vždycky všechno koření balím do plátýnka, nebo kovového sítka, neboť nemám touhu z omáčky vybírat jednotlivé kuličky koření. Teď máme asi 30 minut čas, než se nám chutě pěkně provaří a propojí. Jsme v závěru a dochucujeme cukrem, limetovou šťávou a skořicí. Měli bychom mít sladkokyselou chuť s vánočním nádechem skořice, tymiánu a hřebíčku osvěženou šťavou z limety. K docílení jemnější konzistece rozmixujeme ručním mixérem. Možná se teď někdo ptá, proč nedohušťuji moukou, nebo cibulovou jíškou. Pokud nejste lakomci a nebojíte se použít kvalitní protlak a ne málo, zahustí Vám omáčku bohatě sám.

Dobrou chuť a příště u kurzu ,,Staň se při vaření dobrým spisovatelem,, naviděnou :)


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.