Grilovaný Candát se salátem z rajčat a melounů s bazalkovým pestem

 27. 05. 2019  Gastro Zlin

Grilovaný Candát se salátem z rajčat a melounů s bazalkovým pestem

Fantazii se meze nekladou, a proto vznikl tento recept na sálát v kombinaci dvou druhů rajčat, dvou druhů melounů a bazalky.


Experimentování byla vždycky moje oblíbená disciplína. A tak jsem si jen tak řekl, proč opět nezkombinovat ovoce se zeleninou. Svěžest, čerstvost, sladkost, ale i kyselost, prostě vše na jednom talíři.

Ingredience:

  • filet z Candáta
  • limeta
  • máslo
  • dva druhy rajčat (klindě víc)
  • dva druhy melounu (vodní a žlutý)
  • bazalkové pesto
  • česnek
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Rozpálíme gril, filet z Candáta osušíme ubrouskem a kůži lehce nařežeme, osolíme a opepříme. Já na ryby vždycky používám grilovací tácky, aby se mi kůže zepřipekla k roštu. Na tácek dáme trochu oleje a máslo, na kterém orestujeme česnek s tymiánem. Poté vložíme rybu na olej, který chytá ochuť másla, česneku a tymiánu, aby tak doladil vůni a chuť. Pozvolna grilujeme poze z jedné strany, dokud se nám ryba celá nezatáhne. Na závěr zakápneme trochou šťávy z limety.

Mezi tím, než se nám ryba dodělá si připravíme salát. Nic jednoduššího a rychlejšího není. Nakrajíme na větší kousky melouny a rajčata, a důkladně promícháme s bazalkovým pestem.  Někdo pesto koupí, někdo si jej vyrobí, vlastně na tom nic není. Pořádnou hrst bazalky rozmixujeme s olivovým olejem, solí, pepřem, trochou česneku a parmazánu a správně patří i piniové nebo vlašské oříšky, ale nejsou úplně nutné.

Dobrou chuť!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.