Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )

Filet mignon a gratinované brambory se k sobě prostě hodí a připravit dobrý steak není zase taková věda, jak to vypadá. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a skvělou večeři máme do hodiny.

Popis

Filet Mignon

Postup:

Před přípravou je důležité nechat maso odležet alespoň hodinu, klidně i dvě, při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo na pánvi teplotní šok a nebylo potom tuhé. Já krájím stejky zhruba na toušťku dvou prstů (asi 4,5 cm). Jemně je z obou stran poťapkám olivovým olejem, osolím a opepřím. Rozpálím si pánev se silným dnem , používám ocelovou z Makra. Na teflonce dobrý steak neuděláte, je totiž tak tenká, že se rychle ochlazuje. Nakořeněný filet mignon opekáme z každě strany 2-3 minuty. Rovněž, pomocí kleští či pinzety zatáhneme i po bočních stranách a dáme na 7 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Po vytažení necháme ještě 3-4 minuty odpočinout pod oříškem bylinkového nebo lanýžového másla.

Ke steaku ze svíčkové mi petfektně sedí brambory, nejraději mám ty gratinované.

Gratinované brambory se smetanou ( pro 3 osoby)

Postup:

Nejprve si oloupu a nakrájím brambory na tenké plátky, které pak vrstvím do lehce maslem vytřené zapekací misky. Každou vstvu posypu muškátovým oříškem, osolím a opepřím. Poslední vrstvu ještě poleji olivovým olejem (cca 5 lžic) a dám péct 30minut na 200 stupňů. Smíchám si smetanu s pepřem, solí a muškátovým oříškem, touto směsí brambory zaleju a peču ještě 15-20 minut. Po upečení můžeme hned podávat, nejlepe ke steaku nebo jinému masu.

Tohle jídlo si můžeme ještě vylepšit, salátkem nebo blanšírovanou zeleninou. Já jsem si zvolila mladé hrášky.


Tento recept přidat Pár minut v kuchyni s Jani

Jsem aktivní pracující žena, co se ve svém volném čase ráda motá v kuchyni, aby své rodině připravila něco dobrého a kvalitního na zub, ale ne vždy je na to čas. Chci Vám ukázat, že dobré jídlo, z kvalitních surovin, nepotřebuje několikahodinovou přípravu

Hodnocení

Zobrazit hodnocení

Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první

Odpovídáte na hodnocení

Text musí být mezi 25 a 1000 znaky!

Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín

Načítám data...