Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )

 11. 03. 2019  Gastro Zlin

Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )

Filet mignon a gratinované brambory se k sobě prostě hodí a připravit dobrý steak není zase taková věda, jak to vypadá. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a skvělou večeři máme do hodiny.

Ingredience
Hovězí svíčková 500g Sůl 1 lžíce Pepř 1 lžička
Olivový olej 1 dcl Smetana ke šlehání 250ml Brambory 600g
Ingredience 12
Máslo 1 lžíce

Filet Mignon

Postup:

Před přípravou je důležité nechat maso odležet alespoň hodinu, klidně i dvě, při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo na pánvi teplotní šok a nebylo potom tuhé. Já krájím stejky zhruba na toušťku dvou prstů (asi 4,5 cm). Jemně je z obou stran poťapkám olivovým olejem, osolím a opepřím. Rozpálím si pánev se silným dnem , používám ocelovou z Makra. Na teflonce dobrý steak neuděláte, je totiž tak tenká, že se rychle ochlazuje. Nakořeněný filet mignon opekáme z každě strany 2-3 minuty. Rovněž, pomocí kleští či pinzety zatáhneme i po bočních stranách a dáme na 7 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Po vytažení necháme ještě 3-4 minuty odpočinout pod oříškem bylinkového nebo lanýžového másla.

Ke steaku ze svíčkové mi petfektně sedí brambory, nejraději mám ty gratinované.

Gratinované brambory se smetanou ( pro 3 osoby)

Postup:

Nejprve si oloupu a nakrájím brambory na tenké plátky, které pak vrstvím do lehce maslem vytřené zapekací misky. Každou vstvu posypu muškátovým oříškem, osolím a opepřím. Poslední vrstvu ještě poleji olivovým olejem (cca 5 lžic) a dám péct 30minut na 200 stupňů. Smíchám si smetanu s pepřem, solí a muškátovým oříškem, touto směsí brambory zaleju a peču ještě 15-20 minut. Po upečení můžeme hned podávat, nejlepe ke steaku nebo jinému masu.

Tohle jídlo si můžeme ještě vylepšit, salátkem nebo blanšírovanou zeleninou. Já jsem si zvolila mladé hrášky.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Pár minut v kuchyni s Jani

Jsem aktivní pracující žena, co se ve svém volném čase ráda motá v kuchyni, aby své rodině připravila něco dobrého a kvalitního na zub, ale ne vždy je na to čas. Chci Vám ukázat, že dobré jídlo, z kvalitních surovin, nepotřebuje několikahodinovou přípravu