Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )
Filet mignon a gratinované brambory se k sobě prostě hodí a připravit dobrý steak není zase taková věda, jak to vypadá. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a skvělou večeři máme do hodiny.
Popis
Filet Mignon
Postup:
Před přípravou je důležité nechat maso odležet alespoň hodinu, klidně i dvě, při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo na pánvi teplotní šok a nebylo potom tuhé. Já krájím stejky zhruba na toušťku dvou prstů (asi 4,5 cm). Jemně je z obou stran poťapkám olivovým olejem, osolím a opepřím. Rozpálím si pánev se silným dnem , používám ocelovou z Makra. Na teflonce dobrý steak neuděláte, je totiž tak tenká, že se rychle ochlazuje. Nakořeněný filet mignon opekáme z každě strany 2-3 minuty. Rovněž, pomocí kleští či pinzety zatáhneme i po bočních stranách a dáme na 7 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Po vytažení necháme ještě 3-4 minuty odpočinout pod oříškem bylinkového nebo lanýžového másla.
Ke steaku ze svíčkové mi petfektně sedí brambory, nejraději mám ty gratinované.
Gratinované brambory se smetanou ( pro 3 osoby)
Postup:
Nejprve si oloupu a nakrájím brambory na tenké plátky, které pak vrstvím do lehce maslem vytřené zapekací misky. Každou vstvu posypu muškátovým oříškem, osolím a opepřím. Poslední vrstvu ještě poleji olivovým olejem (cca 5 lžic) a dám péct 30minut na 200 stupňů. Smíchám si smetanu s pepřem, solí a muškátovým oříškem, touto směsí brambory zaleju a peču ještě 15-20 minut. Po upečení můžeme hned podávat, nejlepe ke steaku nebo jinému masu.
Tohle jídlo si můžeme ještě vylepšit, salátkem nebo blanšírovanou zeleninou. Já jsem si zvolila mladé hrášky.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.