Česko-italské fusion rissoto

 08. 06. 2020  Gastro Zlin

Tento recept vznikl jednoho dopoledne, kdy jsem přemýšlel, co uvařit na oběd. Do obchodu se mi nechtělo a tak bylo nutno vytvořit jídlo ze surovin, které zrovna byly doma. Výsledkem jsem byl mile překvapen, jak po vizuální, tak i chuťové stránce.

Ingredience
Červená cibule 0,75 l Kukuřicné pyré 2 lžíce Rýže Arborio 80 g
Červená cibule 1/2 ks Mrkev 1/2 ks Špičky zeleného chřestu 5 ks
Uzené maso 50 g Ředkvičky 2 ks Parmezán 50 g
Hrášek 15 kuliček Sádlo 1 lžíce Tymián 1 snítka
Majoránka 1 snítka Máslo 1 lžíce Nasekané škvarky 1 lžíce
Kopr 1 snítka Šťovík pár lístků Výhonky červené řepy pár kusů

Kukuřičné pyré:

 

Větší hrst mražené kukuřice uvaříme v osolené vodě do měkka a poté rozmixujeme s půlkou kelímku smetany ke šlehání. Poté vše přepasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavily slupek.

 

Kuřecí vývar:

 

1 kg kuřecích skeletů zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Sebereme vznilkou pěnu z povrchu. Přidáme jednu mrkev, jednu petržel, jednu žlutou cibuli a kousek celeru. Nesolíme! Vaříme min. 3 hodiny a poté zcedíme.

 

Další přípravy:

 

V hrnci přívedem k varu osolenou vodu a postupně v ní uvaříme špičky chřestu, mrkev na kostičky, hrášek. Vše vaříme zvlášť, abychom správně odhadli dobu vaření. Cílem je vše uvřit jen lehce, max. 2 minuty, tak by se zachovala struktura a chuť. Poté zchladíme v ledové vodě.

 

Dále si na lžíci sádla v rendlíku opečeme uzené maso nakrájené na kostky. Hezky do zlatova.

 

Přípavíme si pár hoblinek z parmezánu pomocí škrabky na brambory, zbytek nastrouháme.

 

Ředkvičky nakrájíme na plátky.

 

Červenou cibuli nakrájíme na jemno.

 

Kopr si rozebereme na menší kousky a přípravíme na servis i výhonky.

 

Posledním krokem před samotným rissotem je přívést si k varu zcezený vývar. Ten musí mít vždy vroucí.

 

Rissoto:

Na sádle, na kterém jsme opékli uzené, dáme zpěnit půlku červené cibule, jen na chvíli, cca minutku, poté přidáme 80g rýže Arborio a ještě minutku opékáme.

 

Poté zalijeme vývarem, jen tak aby byla rýže zalita. Míchame a postupně přidáváme vývar aby byla rýže stále ponořena. 

 

Takto vaříme a mícháme cca 15 minut, tak aby byla rýže al dente. Poté odstavíme z potny a vmícháme parmezán, kukuřičné pyré, tymián, majoránku, škvarky a vše dokončíme oříšekem másla, Dále již nevaříme, jen vmícháme máslo a můžeme jít servírovat. Rissoto nesolíme, parmezán je slaný dost.

 

Servírování:

Vybereme talíř a do jeho středu dáme přípravené rissoto, poklepy dlaní do spodní strany talíře jej rozprostřeme po ploše talíře.

Dále dozdobíme opečeným uzeným, mrkví, chřestem, výhonky, parmezánem, hráškem, ředkvičkou, šťovíkem a koprem.

 

Postup servírování, včetně fotek naleznete vždy na mém instagramu @davidvkuchyni. Tam recepty ukládám do výběrů a servírování fotím krok po kroku.

 

 

 

 

 

Tento článek napsal:

David v kuchyni

Amatérký kuchař, milovník skvělého jídla a pití. Rád ochutnávám nové věci, kombinace. Jídlo je radost, vášeň 🥰


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie