Máslový croissant

 08. 08. 2018  Gastro Zlín

Máslový croissant

Tentokrát vám přináším první „kynutý“ recept mé sladké tvorby. Croissanty teď velice frčí, js

Ingredience:
  • 185 g chlebové mouky
  • 185 g hladké mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 8 g soli
  • 200 g plnotučného mléka
  • 25 g másla
  • 30 g čerstvých kvasnic
Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj kvasnice, přisypte  10 g cukru, rozmíchejte, zasypejte troškou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechejte kynout. Následně si v robotu smíchejte obě mouky, zbytek cukru, sůl a máslo. Jakmile budete mít vykynutý kvásek, přidejte jej k moučnému základu a vše dokonale smíchejte. Vznikne vám celistvé těsto, které se nelepí, ale je vláčné. Těsto ještě zpracujte v rukách, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na 30 minut kynout na teplé místo. Následně těsto zabalte do pečícího papíru, můžete jej zabalit i do utěrky a nechejte jej odpočinout přes noc v lednici.

Máslový plát:

225 g studeného másla

Máslo si můžete buď válečkem rozválet na plát, nebo jak to dělám já, hodit jej do robotu. Vznikne taková kašovitá hmota, tu dejte mezi 2 pečící papíry a rozválejte do tvaru obdélníku o tloušťce 5 mm a dejte chladit do lednice.

Tvarování croissantů:

Další den těsto vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 5 mm. Na jednu stranu položte máslový plát a jednoduše překlopte druhou polovinou těsta. Máslový plát musí zůstat celý uvnitř, nesmí vám přesahovat ven. Následně máslové těsto opět vyválejte na tloušťku 5 mm, levou část těsta překlopte do půlky, pravou část těsta překlopte dvakrát do půlky a potom levou část přiklopte na pravou. Těsto zabalte a dejte na hodinu odpočívat do lednice. Za hodinku těsto vyválejte do tloušťky 4 mm. Pomocí rádélka „vytvořte trojúhelníky zhruba o velikosti 25 x 8 cm.

Na potření:

  • 50 g žloutků
  • 35 g smetany 33% tuku
  • 70 g plnotučného mléka
  • 70 g vajíček
  • Špetka soli

Ingredience smíchejte v misce dohromady.

Dokončení:

Plech vyložte pečícím papírem. Srolujte croissanty od tlustšího konce po tenký, přendejte na plech a rozmístěte tak, aby byly croissanty od sebe zhruba 5 cm. Potřete vajíčkovou emulzí a nechejte na teplém místě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 175 oC. Croissanty opět potřete vajíčkovou emulzí a pečte 20 minut (délka záleží na typu a výkonnosti trouby, od 15 minuty kontrolujte). Nechejte vychladnout a podávejte. Přeji vám dobrou chuť :)


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie

Další v rubrice
06. lis 2018
Mrkvový koláč
26. říj 2018
Brownies z tofu
26. říj 2018
Datlová bábovka
26. říj 2018
Tvarohová bábovka
26. říj 2018
Dvoubarevná buchta