Blíženci pro sblížení

 24. 09. 2018  Gastro Zlín

Blíženci pro sblížení

Máte také někoho, koho máte rádi a dlouho jste ho neviděli? Mám bratrance, od dětství jsem k němu vzhlížela. Přála jsem si mít staršího bráchu, který by mě ochraňoval. Naše cesty se občas potkaly, abychom si vzájemně pomohli. Kromě těchto pár okamžiků jsme se moc nevídali. Víme o sobě, ale až na nějaký ten telefonát sem tam, nic moc.


Tento dort nebyl v plánu. Byla to, tak říkajíc, akce hurá. V pravou chvíli mě napadl super motiv pro člověka, kterého jsem dlouho neviděla a mám ho moc ráda. Sedlo to, jestli dovolíte terminus technicus „jako zadek na hrnec“. V takovou chvíli mám děsnou chuť začít. Hned. 

Nikdy jsem nezapomněla, kdy má narozeniny. Dala jsem se do pečení v tradičním režimu tří večerů. V pátek večer byl dort hotový.

Celá akce ale stála na vodě. Oslavenec nevěděl, že dostane dárek a já nevěděla, jestli si pro něj vůbec bude chtít nebo moct přijet. V tom byl můj záměr. Donutit ho k setkání. Se slovy „pokud to neklapne, sníme dort sami a podělíme kamarády“ jsem to riskla. Povedlo se! Přijel. Překvapený a potěšený, možná i trochu dojatý. 

Na tento dort jsem použila dva kulaté piškotové korpusy s průměrem 18 cm, každý 2x prořezaný. Promazaný dort měl na výšku asi 11 cm. Recept na korpus přikládám. Krém byl opět můj letošní oblíbený lehký bílkový máslový, ze dvou dávek.

Ingredience:
  • 8 celých vajec
  • 400 g moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 prášky do pečiva
  • 20 lžic vody
Postup:

Vejce s cukrem šlehat tak dlouho, než vznikne světlá hustá hmota. Pak postupně přidávat vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přelít do dortové formy (já pekla ve dvou stejně velkých hrncích) . Péct ve vyhřáté troubě, vždy nejdříve přikryté alobalem.

Upečené korpusy je nutné do druhého dne nechat pěkně odpočinout, vychladit a rozřezat.  

 

Letošní červen byl ve znamení zlata. Tři dorty se zlatými aplikacemi. V tomto případě jsem použila zlatou práškovou potravinářskou barvu, kapku vodky na zředění a malý štěteček. 

Pak už jen trpělivost a pevnou ruku. :-)


Sdílejte tento článek:

Fotogalerie