Valaššká kyselica

 04. 08. 2020  Gastro Zlin

Tradiční valašská polévka z kysaného zelí, klobásy a brambor. Nejlepší je druhý den, až se pěkně odleží.

Ingredience
Suroviny 8 porcí Kysané zelí 500g Klobása 2ks
Brambory na kostičky 400g Smetana ke šlehání 250ml Nové koření 4ks
Celý pepř 1 lžička Bobkový list 3ks Česnek 4 stroužky
Majoránka 1 lžíce Voda 1.5 l Hladká mouka 2 lžíce
Olej 2 lžíce Sůl dle chuti

Postup:

 

Postup:
1. Brambory na kostičky uvaříme do měkka v osolené vodě. Varné zvlášť protože v kyselé vodě od zelí by se vařily dlouho.

2. Kysané zelí zcedíme z nálevu a překrájíme na menší kusy (nikdo nechce zápasit v talíři s metrovým kusem zelí).

3. Zelí dáme do hrnce a zalijeme cca 1,5 litry vody. Osolíme.

4. Klobásu nakrájíme na půl kolečka a přidáme k zelí.

5. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list (nejlépe do sítka nebo sáčku, ať to pak nemusíme vybírat z polévky), přivedeme k varu a vaříme 20 minut.

6. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, tu po částech přidáme do polévky a důkladně rozmícháme. Přidáváme postupně do docílení správné hustoty.

7. Jíšku v polévce je potřeba provařit min. 25 minut.

8. 5 minut před provařením mouky přidáme prolisovaný česnek, majoránku a smetanu.

9. Vaříme dalších 5 minut, poté přidáme uvařené brambory.

10. Vypneme plotnu, polévku ochutnáme a případně dochutíme solí. Kdyby bylo zelí moc kyselé, tak lehce dosladit, ale já rád kyselejší.

11. Podáváme v hlubokém talíři s krajícem čerstvého chleba. Ozdobíme čerstvou majoránkou a já dávám do každé porce ještě trochu čerstvé mletého pepře.

Dobrou chuť ❤️😍

Tento článek napsal:

David v kuchyni

Amatérký kuchař, milovník skvělého jídla a pití. Rád ochutnávám nové věci, kombinace. Jídlo je radost, vášeň 🥰


Sdílejte tento článek: