Tučný čtvrtek aneb jez více než do syta

 20. 02. 2020  Gastro Zlin

Tučný čtvrtek aneb jez více než do syta

Právě dnes slavíme tučný čtvrtek neboli „tučák“ či jednoduše tlustý. Tento den je jedním z posledních dnů před masopustním veselím. Podle tradice by se měl trávit ve společnosti rodiny, a hlavně spousty, opravdu spousty dobrého jídla, pití a sladkého.


Koloběh hospodářského roku udělil lidem o masopustu jasný úkol: pořádně se zasytit a užít si dostatku, než přijde vymrzlé období, které nepřinese žádné nové zásoby a potrvá až do jarního probuzení přírody. Proto se od Popeleční středy, jež následuje po Tučném čtvrtku, drží až do Velikonoc čtyřicetidenní půst.

Historické okénko

Tradice Tučného čtvrtku u nás se dá vypátrat až k posledním Přemyslovcům, i když jde o zvyk jistojistě starší. Ve středověku a raném novověku se v tento den jedla zvěřina, a kdo tuto možnost neměl, dopřával si jehněčí, skopové a hovězí.

Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček (více informací o tom, kde se konají, najdete v sekci AKCE A FESTIVALY), takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a spol. Se začátkem 19. století pak zvyk pojídat vepřo-knedlo pronikl i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy. Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.

Co se týká tradic, které se na drží dodnes, na tučný čtvrtek by měla hospodyně připravit vepřovou se zelím a knedlíkem, ke které se popíjí pivo, jako pocta čtyřem ročním obdobím.

Tento den se netancuje, a tak by měl každý sníst co nejvíce může a potom si jít pěkně zdřímnout 😊

Dovoleno je opravdu vše, podle tradic by se pusa měla lesknout od omastku!!

Své místo má i sladké, hlavně koblihy – smažené ve vysoké vrstvě oleje, plněné marmeládou, mákem nebo povidly.

A co vy? Držíte tučák nebo po dnešním článku si nějakou dobrotu dopřejete? 😊


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)