Nekynuté lívance podle MS bakes

 26. 03. 2020  Gastro Zlin

Nekynuté lívance podle MS bakes

Dali byste si rychlou, ale dokonalou snídani? Nebo něco ke kafíčku, i když doma zrovna nic není? Tak to je prostor pro lívance. Tyhle nekynuté jsou z jedné mísy a máte je za chvilku, ale když si na ně vynahradíte trochu víc času, tak je jednoduše dovedete k dokonalosti. Já jsem si tento jednoduchý recept vylepšila o šlehaný tvaroh, flambované hrušky, karamel a navrch ještě opražené oříšky.

Ingredience
hladká mouka 150 g vanilkový cukr 1 balíček krupicový cukr 1 lžíce
prášek do pečiva 1/2 balíčku sůl špetka vejce 1
mléko 200 ml olej 3 lžíce

Lívance


Všechny suroviny na lívance smícháme v míse a vyšleháme v hladké těsto. Pak už jen smažíme na rozehřáté pánvi potřené olejem.


Šlehaný tvaroh

- 1 tvaroh ve vaničce
- Moučkový cukr (podle potřeby)
- Pár lžic mléka
+ citronová šťáva, vanilka


Tvaroh si vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme mléko dle potřeby, abychom získali mírně tekutou konzistenci. Já ještě přidávám vanilku a trochu citronové šťávy, ale nemusí být.

Flambované hrušky


- 2 lžíce másla
- 2 střední hrušky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 cl kvalitního rumu


V hrnci si rozehřejeme 1. lžíci másla, do kterého dáme na kostky nakrájené hrušky. Až trochu změknou, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme cukr. Mezitím si ohřejeme alkohol, se kterým budeme flambovat. Já jsem použila kvalitní rum, ale určitě neuděláte chybu třeba s domácí hruškovicí. Teplý alkohol si nalejeme k hruškám a hořící špejlí je zapálíme. Sice musíte dávat pozor na obočí, ale flambováním dáte obyčejným hruškám neobyčejnou chuť. Stáhneme z plotny a vmícháme 2. lžíci másla.


Karamel

- 120 g krupicového cukru
- 1 lžíce vody
- 30 ml smetany
- 1 lžíce másla


Na karamel si necháme v hrnci rozpustit cukr s trochou vody, ale zatím nemícháme. Až se cukr rozpustí, necháme ho ještě chvíli na plotně, ať chytne krásně hnědou barvu. Odstavíme z plotny a pomalu vmícháváme smetanu. Musíme ji pořádně spojit s rozpuštěným cukrem (když se nedaří, tak zahřejeme nad plotnou). Poté opět stáhneme a vmícháme máslo. A neodolatelný karamel je na světě. Měl by být tekutý, ať se dobře servíruje.

Oříšky

Na posypání jsem si ještě na pánvi opražila nasekané vlašské ořechy. Použít samozřejmě můžete i jiné, například pekanové by se k hruškám a karamelu určitě hodily.

No a nakonec si jen pohrát se servírováním a máte úplně vybombené lívance.


Tož hurá na to


Sdílejte tento článek:

Tento článek napsal:
MS Bakes

Sedmnáctiletá holka z Uherského Brodu, kterou prostě baví péct.