Hovězí cheeseburger v domácí smetanové housce

 14. 07. 2020  Gastro Zlin

A je to tady, dlouho očekávaný recept na pořádný burger je tady. Uznávám, trvalo mi to dlouho, ale o to víc jsem se pak snažil při vymýšlení a zkoušení receptu na bulku, která tvoří dle mého názoru 50% zážitku.

Ingredience
Smetanové bulky 2ks Mouka typ 140g Smetana 12% 85g
Čerstvé droždí 6g Cukr 1 a 1/2 lžičky Sůl 1/2 lžičky
Žloutek 1ks Olej 3 lžíce Sezamové semínko 1 lžíce
Lněné semínko 1 lžíce Hovězí na burgery 2ks Červená cibule 1 ks
Rajče 1ks Nakládané okurky 2ks Směs listových salatů 2 hrsti
Sýr na burger 4 plátky Omáčka na burger 4 lžíce

Smetanové housky:

1. Smíchamé mouku, smetanu, 2 lžíce oleje, cukr a sůl.

2. Krátce propracujeme a poté přidáme rozdrobené droždí.

3. Důkladně prohněteme, min. 10 minut, aby se vše pěkně spojilo.

4. Dáme do mísy, povrch posypeme moukou a dáme kynout na hodinu do trouby předehřáté na 50°C

5. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny.

6. Vytvarujeme dvě housky a ty položíme na plech s pěcícím papírem.

7. Rukou housky na plechu zmáčkneme aby byly víc ploché (vešly se do pusy :D )

8. Necháme dalších 30 minut kynout.

9. Poté potřeme žloutkem smíchaným se lžící oleje. Mícháme opatrně, abychom z toho neměli majonézu.

10. Posypeme semínky.

11. Pečeme zprudka na 230°C do zlatova (jde to rychle, tak radši hlídejte)

12. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout

 

Přípravy a suroviny:

Nejdříve si připravíme zeleninu, tu si nakrájíme na kolečka.

Maso na burgery jsou koupil v Lidlu, je tam kvalitní, tentokrát jsem zvolil jejich hověží burger s pepřem (obsahuje: 97% hovězího masa, 2% pepře a 1% soli). 

Omáčku jsem tentokrát také použil kupovanou, byla také z Lidlu. Prodávají ji behěm amerického týdne (foto v galerii).

Sýr byl také z Lidlu, za mě trochu nevýrazný, přiště jej kupovat asi nebudu. Raši bych se držel klasiky v podobě cheddaru.

Housky si rozkrojíme, potřeme máslem a opečeme na suché pánvi (houska se nerozmočí od omáčky). Housky pak dáme na trouby předehřáté na 50°C aby nám zůstaly teplé.

 

Burger:

1. Maso si vyndáme z lednice min. 30 minut před tepelnou úpravou.

2. Maso vytvarujeme ve správnou velikost, aby nám po tepelné upravě zaplnilo celý povrch housky. V našem případě bude mít houska o průměru 11 cm, maso tedy musíme vytvarovat v placičku o průmeru min. 14 cm.

3. Placičky masa potřeme olejem z obou stran.

4. Pánev pořádně rozpálíme a vložíme na ní platičku masa.

5. Já ji následně zatížím, aby se maso nekroutilo a roznoměrně se opeklo. Používám k tomu hrnec, normálně jej na maso položím.

6. Maso opéčeme ho zlatova z obou stran.

7. Poté vypneme hořák a na maso položíme dva plátky sýra, zbytkovým teplem se nám roztopí.

8. Housky vyndáme z trouby a potřeme horní i dolní čast omáčkou.

9. Závěrem už pouze burger složíme. Já postupoval v pořadí spodní čast housky s omáčkou - maso se sýrem- rajčata - nakládané okurky - cibule - směs listových salátů - horní čast housky s omáčkou.

 

 

 

Tento článek napsal:

David v kuchyni

Amatérký kuchař, milovník skvělého jídla a pití. Rád ochutnávám nové věci, kombinace. Jídlo je radost, vášeň 🥰


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie