Dalibor blábolí o artyčocích

 26. 02. 2020  Gastro Zlin

Nápad na další díl blábolení přišel díky dílu jedné nejmenované kulinářské show 😊 A upřímně, je to super, protože artyčok je ve spoustě „lepších“ restaurací hojně využíván, ale veřejnost o něm toho tolik neví, a to se po dnešním článku změní a třeba vás i inspirujeme, abyste si něco právě s tímto „kámošem od bodláku“ připravili.


Jak už je zmíněno v úvodu, artyčok je z čeledi víceletých rostlin a bodlák nejen trochu připomíná, ale opravdu je s ním příbuzný. Druh, který je pěstován právě jako potravina se jmenuje artyčok kardový.

Co se týká pěstování, půda musí být bohatá na živiny, hluboko propracovaná a dostatečně vlhká.

Co se v nich ukrývá?

Patří mezi tzv. superpotraviny, které mají úžasné účinky na zdraví.

Artyčoky obsahují antioxidanty, které působí jako prevence rakoviny či podpory imunitního systému.

Další významnou složkou je vláknina, jeden 120 gramový artyčok obsahuje 10,3 gramu vlákniny a tak jeho konzumace může zlepšit stav zažívací soustavy.

Podporuje trávení a je velmi šetrný k podrážděnému žaludku. Může za to složka s názvem cynarin. Ten podporuje tvorbu žluči a pomáhá tak urychlit trávení.

Dále je přínosný při léčbě vysokého cholesterolu, prospívá funkci mozku a má pozitivní vliv na játra.

Vitamín K podporuje zdravé kosti a klouby.

Benefitů je opravdu víc než dost!

Artyčok v kuchyni

Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, berte jen ty pevné na stisk, se semknutými listeny a bez nahnědlých listů. Čerstvé kusy nejprve zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí. Konzumují se syrové, vařené nebo dušené, grilované, smažené či nakládané. Po odstranění vrchních lístků se seřízne celý stonek a pak i horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok se vloží do okyselené vody z důvodu zachování barvy (1 lžíce octa nebo citrónové šťávy na 1 litr vody) a vaří se asi 25-45 minut. Srdíčko z artyčoků patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy, které se jedí jako pochoutka. Před konzumací otrhejte vnější lístky a vysajte z listů měkkou dužinu. V ledničce vám seříznuté artyčoky vydrží zabalené ve fólii přibližně tři týdny.

Pokud nenarazíte na čerstvé kusy, nesmutněte, prodávají se i konzervované, které jsou také velmi chutné.

Nejčastěji se artyčoky konzumují uvařené a pokapané olivovým olejem. Odtrhávají se z nich jednotlivé lístky a ty se namáčejí do různých dipů a omáček. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi - např. kuskusem nebo mletým masem. Dají se také zapékat na různé způsoby, přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Artyčoky jsou i výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů, na různých malých chuťovkách nebo na pizze.

Máme pro vás recept na salát, který můžete využít jako zajímavou přílohu k masu či rybě

 2 větší brambory

1 špetka soli

4 ks artyčoků

1 hrst čerstvé petrželky

1 stroužek česneku

1/2 hrnku bílého vína

Artyčoky očistíme, sundáme tvrdší listy a nakrájíme na stroužky, které osmahneme na oleji s česnekem. Podlijeme bílým vínem, zakryjeme a dusíme 10 minut.

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do slané vody. Měkké brambory scedíme.

Brambory promícháme s artyčoky a na talíři salát ozdobíme nasekanou petrželkou.

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie