Whisky - whiskey. Kdo se v tom má vyznat?
Whisky nebo whiskey? Scotch nebo bourbon? Single malt nebo blended? V regálu s alkoholem se můžete potkat se spoustou různých výrazů, které s whisky souvisí. Je načase si v tomu udělat trošku pořádek.
Popis
SKOTSKÁ WHISKY
Jako scotch whisky se označuje destilát z vody a sladového ječmene (případně dalších obilovin), zpravidla dvakrát destilovaný a zrající alespoň tři roky a jeden den v dubových sudech na území Skotska. Lahvovaný může být v minimální síle 40% obj. alk.
Blended whisky – takzvaná míchaná whisky vniká smícháním sladové malt a obilné grain whisky. Bývá zpravidla levnější vzhledem k vysokému obsahu grain whisky, jejíž výroba je výrazně levnější než produkce malt whisky. Vzniklá směs může pocházet z různých palíren a různých obilovin. Typická blended whisky je Johnnie Walker.
Blended malt whisky – směs whisky destilované pouze ze sladového destilátu. Zdroj destilátu pochází z několika různých palíren. Není příliš rozšířená, u nás se dá nejlépe sehnat Monkey Shoulder.
Single malt whisky – whisky pochází výhradně ze sladového destilátu z jedné palírny. Může být smíchaná z různého množství sudů různého stáří. Pokud je stáří uvedeno, uvádí se stáří nejmladší složky směsi. Pokud stáří uvedeno není, můžete se setkat s výrazem NAS – No Age Statement. V současné době je single malt whisky světově nejvíce ceněný druh whisky. Mezi typické single malt whisky patří např. Glenfiddich, Macallan nebo Talisker.
Single cask whisky – whisky pocházející z jedné palírny a jednoho konkrétního sudu, jehož číslo je většinou na lahvi uvedeno.
AMERICKÁ WHISKEY
Jako american whiskey se označuje destilát z fermentovaného obilí pocházející z území USA a zrající v nových vevnitř opálených sudech z bílého amerického dubu, které musí být použity pouze jednou.
Bourbon – Název se odvozuje od okresu Bourbon county v Kentucky, může ale vnikat kdekoliv na území Spojených států. Obilný kvas musí obsahovat alespoň 51% kukuřice, zbytek tvoří směs žita a pšenice. U nás jsou nejznámější bourbony Jim Beam nebo Four Roses.
Rye, Wheat, Corn whiskey – podobně jako u bourbonu tyto whiskey musí v kvasu obsahovat alespoň 51% žita resp. pšenice. U corn whiskey to musí být alespoň 81% kukuřice. U nás se nejčastěji setkáme s žitnou Rye whiskey (Rittenhouse Rye, Bulleit Rye), wheat a corn nejsou příliš rozšířené. Rye whisky je také původní surovina pro koktejly Manhattan, Whiskey Sour nebo Old Fashioned.
Straight whiskey – aby mohla být whisky označena jako straight, musí zrát po dobu alespoň dvou let.
Tennessee Whiskey – označení nejčastěji spojované s whiskey Jack Daniels. Je to v zásadě straight bourbon. Aby se ale whiskey mohla označovat jako Tennessee whiskey, musí být vyprodukována na území státu Tennessee a ve výrobě musí být zařazen takzvaný Lincoln County Process, což je dodatečná filtrace whiskey přes vrstvu dřevěného uhlí.
IRSKÁ WHISKEY
U nás na rozdíl od zbytku světa v současné době asi nejpopulárnější whiskey. Pro irskou whiskey je typické, že na rozdíl od skotské bývá destilovaná třikrát a při procesu destilace se nepoužívá rašelinný kouř ale horký vzduch. Whiskey se pak vyznačuje lehčí a svěžejší chutí a vůní.
Pot-Still whiskey - na etiketách irských whiskey se často setkáte s pojmem irish pot still. Jedná se o proces destilace v kotlíkovém destilačním přístroji jako u skotské single malt, jen namísto sladovaného ječmene bývá používán ječmen nesladovaný. Toto je původní originální irská whiskey, u nás se dá sehnat např. značka Redbreast.
Jameson a Tullamore Dew – tyto whisky jak je známe z barů jsou v podstatě směsné blended whiskey. Jsou to směsi malt, grain a pot-still whiskey.
SVĚTOVÁ a ČESKÁ WHISKY
Kromě Skotska, Irska a USA se whisky destiluje v různých koutech světa. Většinou se označuje jako WHISKY, proces výroby se ale může lišit. Kanadská whisky bývá tradičně z žita, japonská whisky je historicky velmi podobná té skotské, Indická whisky zase z důvodu vysokých teplot zraje kratší dobu. U nás se většina producentů snaží ctít pravidla nastavená pro skotskou. Česká whisky tedy bývá nejčastěji sladová, minimálně tři roky stará a zrající v dubových sudech.
Základní rozdíly mezi jednotlivými druhy whisk(e)y bychom tedy měli. Příště mrkneme na to, jakou cestu whisky musí urazit z obilného zrnka po naplněnou skleničku.
Tento recept přidat Whiskymoravia
Milovník whisky ze Zlína, který chce ukázat, že whisky není jen Jack a Tulamórka.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera

Whisky – Skotsko a jeho oblasti

Whisky – od zrnka až do skleničky

Whisky - whiskey. Kdo se v tom má vyznat?

Whisky - jak se pije

Whisky – jak to všechno začalo
Google Banner
Fotogalerie






Facebook Gastro Zlín
Google Banner
-
Slovácká kuchařka, to je sbírka pokladů z kuchyní našich babiček
Mouka, mléko, vajíčko a pak cukru maličko! Tradiční slovácké recepty jsou většinou jednoduché, z běžně dostupných surovin, přesto velmi chutné. I...
-
Soutěž o Gastro Kredity
Zaujali Vás možnosti, jak zviditelnit Váš podnik? Zaujali Vás námi nabízené služby? V tom případě nás kontaktujte, aktivujte si plný profil a...
-
,,Gastronomie je skvělý obor, za který budeme bojovat," říká ředitel GAOZL Petr Úředníček
Protože se Gastro Zlín snaží aktivně rozvíjet krajskou gastromapu, začínáme u základu, a tím je vzdělání. Spolupracujeme s GAOZL - Střední školou...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.