Whisky – jak to všechno začalo

 18. 02. 2020  Gastro Zlin

Whisky – jak to všechno začalo

G.B. Shaw napsal, že whisky je tekuté slunce. Krom toho, že to je pravda, je whisky také úžasný nápoj. Já bych vás v následujících několika článcích s tímto kouzelným destilátem rád blíže seznámil. V prvním článku se podíváme zpět do historie a zjistíme, kde whisky vznikla a jaká byla její cesta časem.


U mě osobně vše začalo v květnu 2015 výletem do Dublinu a návštěvou palírny Jameson na Bow Street. Během prohlídky s výkladem jsme dostali ochutnat pro srovnání několik rozdílných whisk(e)y. Byl to Jameson, Johnnie Walker a Jack Daniels. Ta ochutnávka mě zaujala. Nešlo o to, jestli to bylo dobré, anebo špatně pití. Šlo o to, jak bylo rozdílné.

Z Irska jsem si odvezl lahev dvanáctileté whiskey Jameson s věnováním, dostupné pouze v palírně (mám ji dodnes) a doma jsem začal zjišťovat co a jak. Z počáteční zvědavosti se tak vyklubal koníček, který mě drží dodnes.

A jak to tedy všechno začalo?

Známá legenda praví, že první whisky vznikla v Irsku a za jejím objevem stojí sv. Patrik, který zde žil v 5. století.  Pravdivý příběh se ale odehrál o několik století později v Arábii, kde tamní učenci objevili principy destilace. Z Blízkého východu se toto umění přesunulo během křížových výprav do Evropy a kolem 12. století také do irských klášterů. Nápad destilovat zkvašené obilí pak pravděpodobně souvisí s výrobou piva, která byla doménou právě klášterů.

První písemná zmínka o whisky pak pochází ze Skotska z 15. století, kam výrobu whisky přinesli během šíření křesťanství právě irští kněží. Whisky je zde označována latinským názvem Aqua Vitae – voda života. V původním jazyku Skotů, gaelštině, zněl překlad Uisge Beatha. Dalším zkomolením tohoto výrazu vznikla slova usque, dále pak usky a konečně nám známá whisky.

Následujících 400 let byla whisky nápojem skotských horalů, produkována většinou v černých palírnách. Za to, že se rozšířila dále do světa pak vděčíme malému broučkovi, který připlul z Ameriky. Tímto broučkem je mšička révokaz, která kolem roku 1880 totálně zdecimovala francouzské vinice a zastavila tak produkci nejen vína, ale tehdy v Anglii oblíbeného koňaku. Whisky se tak stala jeho přijatelnou náhradou a její popularita od té doby jen rostla.

Mezitím v Americe….sem přišla výroba whisky opět z Irska a Skotska spolu s kolonizátory, kteří do Ameriky přišli hledat šťastnější budoucnost a s sebou si přivezli znalost výroby whisky. Protože se tu ale příliš nedařilo pěstování ječmene, postupně se ječmen nahradil žitem a kukuřicí a vznikly tak žitná (rye) whiskey a bourbon. Všemu učinila přítrž americká prohibice z let 1920-1933. Událost, která znamenala pohromu pro americkou whiskey, byla požehnáním pro whisky skotskou, která se sem ve velkém z britských ostrovů pašovala. Ta si v Americe získala tak skvělé jméno, že po ukončení prohibice se „scotch“ stala synonymem pro whisky. Brána do světa byla otevřena.

 

I když v následujících letech whisky zažila další krize, v současnosti je nejpopulárnějším a nejprodávanějším destilátem na světě. Zažívá obrovský boom hlavně v Asii, kde příliv čínských financí žene ceny whisky do astronomických výšin. Bouřlivý rozmach zažívá irská whiskey, kde na Zeleném ostrově rostou nové palírny jako houby po dešti, nově se staví i ve Skotsku. V Americe se z lidového bourbonu stává luxusní záležitost.

A co naše kotlina? Oproti zbytku světa netradičně u nás převládá irská a americká whiskey nad skotskou. Situace se ale zvolna mění, a i přes současnou popularitu karibských rumů máme i v Česku nyní šest producentů whisky, z nichž čtyři vznikli v posledních pěti letech. Máme štěstí, že dvě palírny jsou vzdálené do hodiny cesty od Zlína. O tom ale v některém z dalších článků.

 

Historii máme za sebou, příště se podíváme na to, jak se whisky pije.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Whiskymoravia

Milovník whisky ze Zlína, který chce ukázat, že whisky není jen Jack a Tulamórka.