Velikonoční období a tradiční jídla

 18. 04. 2019  Gastro Zlin

Velikonoční období a tradiční jídla

Velikonoce jsou svátky jara a podle předpovědi tak budou letos opravdu vypadat. A kromě krásného počasí a jarní výzdoby k nim neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití. Pro koledníky nesmí chybět sladkosti a kvalitní nejlépe domácí pálenka a co si, kromě beránka nebo mazance, připravit doma, abyste dodrželi tradice? Tak to vám, den po dni, poradíme.


Škaredá středa

V tento den končí čtyřicetidenní půst a spolu s názvem se pojí i jídlo. To by podle tradice mělo být nevzhledné a vypadat jako nepovedené. Pečou se různé placky a smaží bramboráky, ty se poté úmyslně potrhají a vznikají tzv. trhance.

Zelený čtvrtek

Se čtvrtkem se pojí všechno zelené a samozřejmě tradiční zelené pivo (tipy, kam si na něj zajít hledejte na webu nebo na facebookových stránkách). Pokrmy z luštěnin s jarní zelení je to nejlepší, co můžete podávat. Mezi pokrmy, které se připravovaly v minulosti patřil např. kočičí tanec – směs ze zapečené čočky a krup, dochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou. Pekly se také preclíky nebo škvarkové placky. K používaným ingrediencím se řadí i mladá kopřiva.

Velký pátek

V pátek by se měl držet půst, v některých krajích je držen velmi přísně, jinde se může „narušit“ třeba rybími dobrotami. Jediným jídlem, které se může připravovat, i za půstu, je hustá polévka z kysaného zelí, brambor a z toho, co dům dá.

Bíla sobota

V sobotu se nedostatek dohání s o to větší parádou. Na stole nesmí chybět nádivka, mazanec, Jidáše, anebo houstičky sypané mandlemi a polité medem.

Boží hod velikonoční – Velikonoční neděle

Tímto dnem vrcholily svátky, s pondělním dnes už víceméně tradičním výpraskem se začalo až později. Slavnostně prostřený stůl je tento den plný dobrot od mazance, buchtiček, pečeného masa až po velikonočního beránka. Správný oběd by měl začít silným, masovým vývarem.

Velikonoční pondělí

Vejce mají tento den v jídelníčku čestné první místo. Vajíčko je velikonočním symbolem a také symbolem znovuzrození. Vejce se dělají na všechny různé způsoby – vařená, smažená, v různých pomazánkách, omáčkách, salátech i k masu. Servíruje se další „nášup“ velikonoční nádivky, ve které nesmí chybět vejce, logicky.

Veselé Velikonoce a dobrou chuť!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)