- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Ingredience
Suroviny | 8 porcí | Kysané zelí | 500g | Klobása | 2ks |
Brambory na kostičky | 400g | Smetana ke šlehání | 250ml | Nové koření | 4ks |
Celý pepř | 1 lžička | Bobkový list | 3ks | Česnek | 4 stroužky |
Majoránka | 1 lžíce | Voda | 1.5 l | Hladká mouka | 2 lžíce |
Olej | 2 lžíce | Sůl | dle chuti |
Tradiční valašská polévka z kysaného zelí, klobásy a brambor. Nejlepší je druhý den, až se pěkně odleží.
Postup
Postup:
Postup:
1. Brambory na kostičky uvaříme do měkka v osolené vodě. Varné zvlášť protože v kyselé vodě od zelí by se vařily dlouho.
2. Kysané zelí zcedíme z nálevu a překrájíme na menší kusy (nikdo nechce zápasit v talíři s metrovým kusem zelí).
3. Zelí dáme do hrnce a zalijeme cca 1,5 litry vody. Osolíme.
4. Klobásu nakrájíme na půl kolečka a přidáme k zelí.
5. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list (nejlépe do sítka nebo sáčku, ať to pak nemusíme vybírat z polévky), přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
6. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, tu po částech přidáme do polévky a důkladně rozmícháme. Přidáváme postupně do docílení správné hustoty.
7. Jíšku v polévce je potřeba provařit min. 25 minut.
8. 5 minut před provařením mouky přidáme prolisovaný česnek, majoránku a smetanu.
9. Vaříme dalších 5 minut, poté přidáme uvařené brambory.
10. Vypneme plotnu, polévku ochutnáme a případně dochutíme solí. Kdyby bylo zelí moc kyselé, tak lehce dosladit, ale já rád kyselejší.
11. Podáváme v hlubokém talíři s krajícem čerstvého chleba. Ozdobíme čerstvou majoránkou a já dávám do každé porce ještě trochu čerstvé mletého pepře.
Dobrou chuť ❤️😍
Tento článek napsal David v kuchyni
Amatérký kuchař, milovník skvělého jídla a pití. Rád ochutnávám nové věci, kombinace. Jídlo je radost, vášeň 🥰

Neapolská pizza

Krémová bramboračka s liškami a krutony

Albondigas v rajčatové omáčce

Topinka s mačkaným hráškem, vejci a salátem

Valaššká kyselica

Hovězí cheeseburger v domácí smetanové housce

Kuřecí Paella

Česko-italské fusion rissoto
