Slovácký gastrofestival letos zachutná po medu a ořeších

 20. 09. 2020  Gastro Zlin

Všichni příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 26. září. Ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti se uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med, jejich zpracování do sladkých, slaných i tekutých dobrot. Vše ale nebude zaměřeno pouze na ně, na své si přijdou i milovníci dalších slaných i sladkých jídel, vína od místních vinařů a čepovat se bude pivo ze dvou slováckých pivovarů.


„Jsem rád, že se organizátorům podařil najít způsob, jak tradiční a oblíbenou akci zorganizovat i za důsledného dodržování hygienických a bezpečnostních nařízení. Samozřejmě doufáme, že lidé budou mít chuť přijít a pobavit se, podpořit místní výrobce, kteří už tak letos přišli o většinu akcí,“ uvedl Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

V 10 hodin bude otevřena brána Skanzenu Rochus a první návštěvníci se tak budou moci vydat na ochutnávku specialit od místních výrobců.

Motivem předchozích dvou ročníků byla jablka a následně brambory a zelí. Letošním tématem se staly ořechy a med. Můžete se tak těšit na speciality z těchto surovin, jako medové perníčky, medovinu, ořechové rohlíčky, ochutnávku ořechovky. K zakoupení budou i loupané ořechy, med, medové produkty, ale také doplňkový sortiment jako včelí produkty nebo medové pivo.

Motiv se promítne také do soutěží, které se staly již tradiční součástí doprovodného programu. Další doprovodný program bude laděn folklorně, proběhne také ukázka ruční výroby nudlí a ukázky pečení oblíbených slováckých pochoutek, mezi kterými nesmí chybět například báleše. Celým dnem provede návštěvníky Martin Rezek. Zvány jsou také všechny děti, pro které budou připraveny zábavné aktivity, jako chůze na chůdách, jízda na poníkovi, úkoly, hádanky a v neposlední řadě možnost focení v krojích.

A jaké zvolíte menu dne?

Snídaně: Ideálním startem by mohla být dopolední káva a sladké pečené dobroty podle Kuchařky tradičních pokrmů, kterými to bude vonět v usedlosti Tučapy.

Oběd: Slovácká kyselice / Česnečka

  • Houbový guláš z čerstvých hub ze Chřibů
  • Srnčí guláš s chlebem
  • Speciality z udírny
  • Chlebové placky se škvarky, cibulkou a zakysanou smetanou.

Po obědě přijde vhod sklenka vína, pořádný hlt piva nebo i nějaký ovocný destilát na dobré trávení.

Svačina: Chleba se škvarkovkou nebo tvarůžkovou pomazánkou, zelňák nebo škvarkový pagáč.

 

Jaké další slovácké pokrmy na Rochusu ochutnáte nebo co zde uvidíte? Přijďte v sobotu 26. září a nechte se překvapit!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie