Na kus řeči s: Vinařství Jaštík

 19. 02. 2020  Gastro Zlin

Na kus řeči s: Vinařství Jaštík

My máme rádi víno – však to znáte a u nás na Moravě to platí dvojnásob :) Tentokrát jsme pro vás připravili rozhovor s Markem Jaštíkem z vinařství Jaštík, které se nachází v malebné vesničce Vacenovice v Jihomoravském kraji. Marek nám prozradil spoustu zajímavostí o své práci, jaké má on sám rád víno a co je pro jeho vinařství specifické.


1. Jak byste se představili někomu, kdo o vás ještě neslyšel?

Naše malé rodinné vinařství se specializuje na výrobu vína pouze z vlastních hroznů. Chuť našeho vína, jedinečného a nezaměnitelného produktu, necháváme vyniknout díky moderním postupům a trendům v našem vinném sklepě. Tyto aspekty se snoubí s tradicí pěstování vinné révy, na které si zakládáme.

2. Historie vašeho vinařství sahá až do minulého století, je něco, co zůstalo úplně stejné nebo se vše díky moderním technologiím a podmínkám změnilo?

 Vinařství založil až můj otec a je poměrně mladé. Všechny předešlé generace sice dělali víno, ale hlavně pro svoji spotřebu. Tehdy stačilo trochu vinohradu a sklep který sloužil zároveň na skladování zeleniny přes zimu. Z původních věcí se nedochovalo bohužel nic. 

3. Co by o vás potencionální zákazníci měli rozhodně vědět?

Že jsme malé vinařství specializující se především na kvalitu vína z vlastních hroznů než na kvantitu.

4. Jaké jsou hlavní vlastnosti, které vaše víno odlišují od ostatních?

Hlavní výhodou malého rodinného vinařství je osobní přístup ke všem částem procesu výroby. Vyrábíme víno pouze z vlastních hroznů, které si sami vypěstujeme podle našich představ. Musíme znát vinice, kde je jaká půda, poloha, sklon kopce, vidíme ten hrozen v podstatě od narození až po sklizeň a podle toho k němu přistupujeme. Všechna ta péče se pak promítne do kvality vína.

5. Víno je stále velmi populární nápoj a myslím, že se na tom nic nezmění, co je pro víno a jeho kvalitu to nejdůležitější?

Všechno začíná a končí v půdě. To je to nejcennější, co máme. Podle toho k pěstování taky přistupujeme, sadíme vinice v husté výsadbě což znamená cca 10tis. ks/ha, kořeny si pak konkurují a jdou rychleji a hlouběji do země. V každém druhém meziřadí máme vysázenou bylinou směs což je už dneska běžná věc, vyrábíme si vlastní kompost z matolin. Je to takový uzavřený proces, kdy se snažíme do půdy vracet všechno to co nám dává. Výsledkem je potom dokonalý hrozen pro výrobu vína. 

6. Co vás na tomto, dá se říct, poslání nejvíce, a naopak nejméně baví?

Nejvíce mě baví ta rozmanitost, kdy je každý rok jiný a připraví vám nové výzvy. Nejméně mě baví zelené práce, ale s přibývajícím věkem se to lepší :)

7. Jaké víno máte vy sám úplně nejraději?

Preferuji suchá vína a nejraději mám posezení u dobrého vína s přáteli.

8. Víno a dobré jídlo, to je výborná kombinace, existují nějaké zaručeně dobré kombinace, které k sobě opravdu ladí?

Víno k jídlu prostě patří a kombinací je spousta. Vzhledem k tomu, že je konec prosince, tak první co mě napadá je kombinace suchého Ryzlinku rýnského se smaženým kaprem a bramborovým salátem :)

9. Má tradiční výroba vína své místo ve 21. století nebo je už vše otázkou moderních technologií?

Myslím si, že určitě své místo má. Po letech, kdy byl trend vín se zbytkovým cukrem a vůní bon pari, se zase vrátila odrůdovost a suchá vína. Navíc se začalo víc pracovat se dřevem a sudy obecně, čímž se vracíme v podstatě zpátky k tradiční výrobě vína s minimem zásahů a přidaných látek.


 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie