Pečené brambory na dřevěném uhlí s pečenou slaninou, cibulkou, česnekem a citronový créme fraiche s

 19. 05. 2019  Gastro Zlin

Pečené brambory na dřevěném uhlí s pečenou slaninou, cibulkou, česnekem a citronový créme fraiche s

Grilování není jen o mase! Vyzkoušejte recept na luxusní pečené brambory na dřevěném uhlí!


Grilování není jen o mase a proto je fajn, zpestřit si tuto bohulibou činnost i něčím ůplně tradičním.
Málo lidí už si pamatuje na klasické opékání špekáčků, pečení brambor ve žhavém popelu, kouření bramborové natě (ehmm to sem nepatří) a další tradiční kratochvíle bez drahých a náročných grilovacích zařízení.

Kdo si to však pamatuje, já to štěstí měl, určitě mi dá za pravdu, že není nad takové zážitky. Dnešní recept bude velmi podobný, avšak přizpůsobený dnešním grilovacím trendům.

Ingredience:

  • menší brambory nejlépe grenaille
  • slanina
  • cibule
  • česnek
  • kmín
  • pažitka
  • koriandr
  • zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • citronová kůra
  • cukr krystal
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Já vždycky doporučuji, když se pečou brambory ve slupce, je 10 minut povařit v osolené vodě a zchladit. Takto připravené brambory osolíme, opepříme, posypemé kmínem, potřeme česnekem, který si předtím nasekáme na jemnou pastu s trochou oleje, promícháme v míse s olejem a po jednom zabalíme do alobalu. Takto připravené brambory vložíme do rozpáleného dřevěného uhlí v grilu nebo ohništi. Samozřejmě je jednodušší, když používáte moderní grily, hlídat si teplotu, aby se pohybovala mezi 200-230°C. (Pro ty, kteří si brambory chtějí udělat jen doma v troubě platí totéž, krom toho, že nemusíte brambory obalovat složitě do alobalu.) Teď musíme trpělivě počkat takových 45 minut.

K pečeným brambůrkám mám přílohu jasně danou a odzkoušenou. Nic nehraje lépe (v Třebíči na festivale se o tom přesvědčujeme rok co rok), než pražená slanina s cibulí. Nakrájíme tedy slaninu i cibuli na kostičky a necháme pomalu škvařit na opékací misce (případně na pánvi) při meněím žáru, dokud nám oba komponenty nádherně nezezlátnou.

No a teď moje nejoblíbenější část, dip. Nic nedoplní chutě, které se nám krásně na ohni vybarvují, než něco příjemně sladko kyselkavého a hrozně moc fresh. Uděláme si tedy něco jako Créme fraiche.
Do misky dáme zakysanou smetanu, vymačkáme šťávu z jednoho citronu, přidáme dvě polévkové lžíce cukru, nastrouháme kůru z jednoho až dvou citronů a chuť doladíme pořádnou hrstí nasekaného koriandru, solí a pepřem. Před podáváním poctivě zasypeme pažitkou.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.